300 milliárd forintos „gyorssegélyre" lenne szüksége az egészségügynek

HírKlikk 2020. január 19. 14:10 2020. jan. 19. 14:10

Az LMP szerint, az egészségügynek azonnali – 300 milliárd forintos – „gyorssegélyre" lenne szüksége. Ez fedezné a munkavállalók bérének emelését és a szükséges beruházásokat.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt országos elnökségének titkára vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem elég a kórtermeket kifesteni, mert ezzel nem lehet az ágazat problémáit megoldani. Rámutatott: ez az a terület, ahol leginkább látszik a különbség a valóság és a kormányzati propaganda között, az elmúlt tíz évben hagyták teljesen lepusztulni az ágazatot.

Az ellenzéki politikus szerint, elfogadhatatlan, hogy fizetni kell a gyógyulásért, és az országon belül is jelentős különbségek vannak az ellátók között. Hozzátette: újpesti alpolgármesterként is azt látja, hogy elhanyagolt ez a terület, komoly fejlesztési forrásokra lenne szükség.

Kanász-Nagy Máté üdvözölte a kormány és a főváros között zajló, egészségügyi forrásbevonásról szóló egyeztetéseket, és reményét fejezte ki, hogy bővíteni lehet majd az egészségügyi ellátást.

A gyöngyöspatai iskolaügy kapcsán, a politikus kérdésre azt mondta, a bírósági ítélet nyomán született kártérítést ki kell fizetni, de ezzel együtt el kell kezdeni az iskolarendszer fejlesztését is. Az elmúlt tíz évben a kistelepülések iskolahálózata leépült, így szükség van fejlesztési pénzre, pedagógusképzésre.

A börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztésével kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy Magyarország egyelőre jogállam, tehát a bírósági ítéletet végre kell hajtani, ezeket nem lehet negligálni, figyelmen kívül hagyni. Hozzátette: ha a kormány biztosítaná a feltételeket a börtönökben, akkor nem lennének ilyen perek.

Forrás: MTI/Hírklikk