340 ember volt bejelentve egy szabolcsi falu romos házába

HírKlikk 2021. március 4. 21:31 2021. márc. 4. 21:31

A lakcímet kiárusító férfi Ukrajnából szerezte a kuncsaftokat. Az egyik kamu lakos és a lakcímnepper segítője is elmesélte, hogy a kormányhivatal és a polgármester is tudott az ukránok fiktív betelepítéséről.

Az öt évig jól jövedelmező üzletet a hatóságok csak a 2018-as választások után kezdték el felszámolni. A ház tulajdonosa azonban azt mondta a Szabad Európának, hogy a lendület azóta kifulladt, de még mindig 150 ember él papíron a házban.

Vásárosnaményban azt mondják, hogy Szabolcsban nincs olyan falu, ahova ne lennének fantomlakosok vagy, ahogy errefelé hívják őket „ukránok" bejelentve, persze csak fiktíven.

Egy, a portálnak nyilatkozó nő 23 évesen, egyszerűsített honosítási eljárásban kapta meg a magyar állampolgárságot 2012-ben.  Magyar társadalombiztosítást akart a vérszegénységgel küzdő gyerekének meg magának, plusz egy autót. Használtat. Mert az fele annyiba kerül Magyarországon, mint Ukrajnában. Ezekhez azonban igazolt lakcím is kellett, ami neki nem volt. „A kinti ukrajnai ismerősöm felajánlotta ingyen, hogy bejelent. Tényleg ingyen jelentett be. Úgyhogy lett ez a lakcím, amit K. intézett nekem. Utána cserébe hoztam neki több embert, akiket ő már pénzért jelentett be. Ötvenezret fizettek neki fejenként."

Az ukrán-magyar nő havonta egyszer ment a kamu lakcímre a postájáért. Közben egy ukrajnai szupermarketben dolgozott, onnan szerzett féltucatnyi kuncsaftot K.-nak, aki mindig minden akadályt megugrott a kisvárdai kormányhivatalban.

„2013-ban, amikor engem bejelentett, akkor azt mondta, hogy nincsenek sokan a házban. De hát tőlem, már akkor is lehetettek százan! Bementünk a kisvárdai okmányirodába, és simán bejelentettek. Az ügyintézővel biztos, hogy együtt rendezték ezt. K. bennfentes volt, mert az ügyintéző a gyerekemet nem akarta bejelenteni, de aztán gyorsan elrendezték azt is. Az okmányirodába ő úgy járt be, mint te haza" – mondta az asszony.

A ház új tulajdonosa szerint rengeteg levél érkezik a ház címére. Azt is elmondta, hogy a bejelentkezőkkel „átmentünk Várdába, a kormányhivatalba, sok olyan volt közöttük, aki egy mukkot nem beszélt magyarul, pedig magyar állampolgárok is. Én nem fizettem le senkit, csak én kaptam pénzt az aláírásért."

Az asszony szerint 2013-2018 között soha senki ment ki a házhoz ellenőrizni, hogy valóban ott laknak-e ezek az emberek. Pedig tudott róla a postás és a postamester is. 

A törvény szerint a lakcímmel szavazati jog is jár. A házba bejelentett nőnek is voksolnia kellett Lukácsi Attila László függetlenként induló polgármesterre. „Szólt K., hogy mennünk kell szavazni, mert amíg ez lesz a polgármester, addig jó lesz, addig nem dobálják kifelé az embereket a lakcímről."

Lukácsi Attila László 15 éve független polgármester a faluban. 2014-ben egyedül indult a választáson, legutóbb már kihívója is volt, de így is a voksok 92 százalékát zsebelte be. A polgármester azt mondta: hivatalosan nem tudott a fiktív lakosokról, de nem hivatalosan tudott.

„A kormányhivataloknál kellett bejelenteni a lakcímeket, nem itt nálunk. Az meg butaság, hogy el kellett menniük szavazni. Egyik sem jött el szavazni arról a lakcímről. Ezek az emberek se országgyűlési, se önkormányzati választásokon nem szavaztak. Se jelöltre, se pártra, se rám" – magyarázta Lukácsi Attila László a Szabad Európának.