390 millió munkahely szűnhet meg a koronavírus miatt

HírKlikk 2020. július 6. 19:25 2020. júl. 6. 19:25

Sokkal negatívabb hatása volt a koronavírus-járványnak a globális munkaerőpiacra, mint ahogy azt korábban gondolták. Az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO) friss tanulmányában azt állapítja meg, hogy eddig 400 millió teljes munkaidejű állás szűnt meg a járvány miatt.

„Egyáltalán nincs vége a válságnak” – figyelmeztet Guy Ryder, az ILO főnöke a hvg.hu által idézett nyilatkozatban. Ryder úgy látja, hogy az amerikai földrészt sújtotta leginkább a járvány, mert ott szűnik meg a legtöbb munkahely. Dél-Amerikában a vírus előtti összes munkaóra 20 százaléka szűnt meg, Észak-Amerikában ez az arány 15,3 százalék, míg Európában, az arab országokban és az ázsiai államok többségében 13 százalék körüli ez a szám. Afrikában 12 százalék a munkaórák vesztesége.

„Három forgatókönyvünk van, de egyik sem mutatja, hogy vissza lehetne állítani a kiinduló helyzetet” – hangsúlyozza az ILO főnöke. A legrosszabb forgatókönyv az, ha érkezik egy második hullám az év hátralévő felében, mert ebben az esetben 11,9 százalékos veszteség várható a munkaerőpiacon, ez nagyjából 390 millió teljes állású munkahelynek felel meg.

A legjobb esetben is visszaeséssel számol a szervezet, de akkor csak 1,2 százalékkal lesz kevesebb munkahely, ami körülbelül 34 millió teljes állású munkahelynek felel meg.

A válság leküzdésére nemzetközi együttműködést sürgetett az ILO főnöke, aki elmondta, hogy a most meghozott döntések befolyásolhatják az egész globális gazdaságot 2030-ig, sőt, még azon túl is.

Forrás: HVG