A 2022-es választásokra is gyúrnak már

NVZS 2019. december 10. 14:20 2019. dec. 10. 14:20

„Közös érdekképviselet, közös lobbizás a forrásokért, koordináció, konzultáció, politikai tanácsadás, informatikai segítség – a többi között ez is a célja az ellenzéki irányítás alatt lévő megyei jogú városok polgármestereinek egyelőre informálisan megalakult szövetségének” – mondta el a Hírklikknek Márki-Zay Péter, az együttműködésben résztvevő tíz polgármester egyike. Nem is titkolt cél, hogy szélesítsék és szilárdítsák az ellenzéki pártok összefogásának alapját a 2022-es országgyűlési választásokra.

Botka László, Szeged polgármestere, Facebook posztjában jelentette be, hogy tíz megyei jogú város polgármestere új szövetséget alapított hétfőn. Rajta kívül Csőzik László (Érd), Fekete Zsolt (Salgótarján), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Mirkóczi Ádám (Eger), Nemény András (Szombathely), Péterffy Attila (Pécs), Pintér Tamás (Dunaújváros), Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya) és Veres Pál (Miskolc) vesz részt ebben az együttműködésben. Csőzik László a Klubrádióban pedig ma arról beszélt, hogy ők tízen szorosabbra fonják az együttműködést mind a Megyei Jogú Városok Szövetségében (MJVSZ) mind – külön – a Szabad Városok Szövetségében, amely várhatóan januárban alakul meg.

„Ahogy már korábban, még a választások előtt megalakult a Szabad Városok Szövetsége, illetve, ahogy már Budapesten is létrejött az ellenzéki irányítású kerületek polgármestereinek informális együttműködése, úgy most mi is létrehoztuk ezt a fajta informális szövetséget, amelynek tervei még csak most körvonalazódnak” – mondta portálunknak Márki-Zay Péter.  

A premier tegnap volt, amikor a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) meghirdetett ülése előtt ők tízen külön összeültek, egyeztették az álláspontjaikat, s megállapodtak a közös fellépésben. „Az első eredményt már el is értük” – mondta Márki-Zay. Egymás között megállapodtunk abban, hogy az ellenzéknek felkínált MJVSZ-es bizottsági helyekre kik a mi közös jelöltjeink – őket a kormánypárti polgármesterek egyhangúlag el is fogadták”.

Remélik-e ennek alapján, hogy nagyobb befolyást tudnak gyakorolni a Szita Károly kaposvári polgármester által irányított, egyértelműen a Fideszhez húzó szövetségre? – kérdeztük. Az ellenzéki politikus igennel válaszolt. Pozitív tapasztalatáról is beszámolt ezzel kapcsolatban: az MJVSZ tegnapi ülésén nagyon látványos volt, hogy a fideszes polgármesterek is érzékelik az arányok jelentős módosulását. Ennek megfelelően, sokkal nyitottabbak voltak, mint korábban. Több beszélgetést is folytattunk egymás között, de az ugyancsak igaz, hogy „szerintem a megválasztott fideszes polgármesterek is alapvetően jó emberek” – mondta.

A tíz ellenzéki polgármester szövetsége ugyan még informális, még folyik az ötletelés arról, hogy mit és miként kívánnak tenni, de az már most bizonyos, hogy minden MJVSZ ülés előtt – ahogy már tegnap megtették – összeülnek, konzultálnak, továbbá, hogy közösen fognak fellépni az önkormányzatokat, azok gazdálkodását, autonómiáját érintő kérdésekben. Miként az is biztos, hogy segíteni fogják a nem megyei jogú városok ellenzéki vezetőit is.

Gondolnak-e arra, hogy a 2022-es választásokra is közösen készüljenek? – merül fel a kérdés. Márki-Zay Péter szerint ez természetes, ám csakis színes összefogásban látnak esélyt. Ehhez persze jó alapot biztosít, hogy az érintett tíz ellenzéki polgármester között van két-két jobbikos és MSZP-s, a többiek pedig függetlenek. „Nem párt-, hanem ellenzéki összefogás mentén kell működnünk” – szögezte le a hódmezővásárhelyi polgármester, aki szerint „mindannyian érezzük annak a súlyát és jelentőségét városaink számára, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon ellenzéki győzelmek szülessenek”.