A 35 tagú tanári karból 33-an elkapták a koronavírust

HírKlikk 2021. március 3. 12:15 2021. márc. 3. 12:15

Van olyan Tisza-menti általános iskola, ahol a 35 fős tanári karból 33-an igazoltan elkapták a koronavírust – mondta a Népszavának Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, miután hétfőn levélben fordultak a köznevelési államtitkársághoz, azt kérve, hogy az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt mihamarabb hozzanak döntést az iskolák ügyében.

A PSZ két megoldást javasolt, az egyik, hogy a középiskolákhoz hasonlóan, minden általános iskola térjen át digitális oktatásra, a szülőknek pedig biztosítsák a száz százalékos táppénzt, hogy otthon tudjanak maradni a gyerekekkel. A másik, hogy csak a felső tagozatos diákoknak rendeljenek el tantermen kívüli munkarendet, az alsóbb évfolyamokon pedig vezessenek be „hibrid” (online és tantermi) oktatást.

A PSZ elnöke azt is elmondta, tudnak olyan debreceni iskoláról is, ahol 240 diákból mindössze 50 volt bent az elmúlt napokban, a többiek vagy betegek vagy karanténban voltak. Egy fővárosi intézményben pedig 748 tanulóból 573-an voltak otthon nemrég, többségük hatósági házi karanténban, egy részük viszont azért, mert szüleik nem engedték őket iskolába, félve a fertőzéstől.

Szabó Zsuzsa szerint a PSZ megyei elnökeitől érkezett visszajelzésekből az is kitűnik, hogy különösen az északi és a déli határtelepüléseken lévő iskolákban nőttek – sok esetben megduplázódtak – az esetszámok. Aggasztónak tartja, hogy az új Covid-variánsok gyorsan terjednek a gyerekek között és nem maradnak tünetmentesek. A vírusnak már van egy középiskolás korú áldozata is: az operatív törzs keddi adatközlése szerint egy 16 éves lány hunyt el a fertőzést követően. Nyirokrendszert érintő alapbetegsége volt. Magyarországon eddig ő a legfiatalabb áldozat.

Forrás: Népszava