A banán után a camembert sajtba is beleköt az EU?

HírKlikk 2023. november 19. 18:45 2023. nov. 19. 18:45

Felháborodás, széles körű tiltakozás Franciaországban: szabályozni akarja az unió oly népszerű sajtjuk csomagolását...

A camembert emberemlékezet óta kis, kerek fadobozban áll a boltok polcain. Az unió most azt igényelné, hogy könnyebben újrahasznosítható anyagba csomagolják a sajtot. Ám a termelők tiltakoznak, mert véleményük szerint más csomagolásban „megizzadna”, megromlana a camembert. Mások azzal érvelnek, hogy a rendszabály kétezer munkahelyet szüntetne meg, míg az ország Európa-ügyi minisztere, Laurence Boone rossz tréfának látja a kezdeményezést, amely éppen a jövő évi uniós választások előtt tenné (ismét) nevetségessé az uniót, amint hajdan a banán-ügyben.

Az EU 1964-ben fogadott el részletes szabályozást arról, mekkora és milyen formájú lehet az országaiba importált zöld, még éretlen banán. Eszerint annak legalább 14 cm hosszúnak és 2.7 cm szélesnek kell lennie, nem lehet ütődött, szennyezett, nem lehet rossz illata és nem lehet „deformált.” Ráadásul a banánt három kategóriába sorolták. Az extra minőségűnek maradéktalanul meg kell felelnie a fenti előírásoknak, míg az I. osztályba soroltaknak lehetnek „kisebb formai hiányosságai”, a II. osztályban pedig már megengedett a szabályostól eltérő forma. A jelzett minimális nagyságtól eltérő termék forgalmazása tilos – kivéve a viszonylag ritka eseteket, amikor az adott területen csak kis banán terem.

Az uniós bürokrácia elrettentő példájaként azóta emlegetett „banán-törvényhez” hasonlítják most a camembert hívei a tervezett szabályozást. Az unió azzal érvel, hogy nem tiltják el a fadobozokba csomagolást, de biztosítani kell, hogy a dobozokat megfelelően újrahasznosítják, vagy újra felhasználják. A csomagolóanyag-ipar válasza: nagyon költséges lenne a dobozok újrahasznosítása – s egyébként azok lebomlanak és kevesebb hulladékot jelentenek, mint a műanyag.

A vita egyelőre eldöntetlen. A kérdésben majd az Európai Parlamentnek, utána a tagországoknak kell dönteniük. Nem lesz könnyű. Az üggyel kapcsolatban Párizsban egykori elnöküket idézik. Charles de Gaulle hajdan kijelentette: „Hogyan lehet egy országot kormányozni, amelynek 246-féle sajtja van?...”

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom