A beszari Néppárt itt hagy bennünket

Németh Péter 2019. július 15. 06:19 2019. júl. 15. 06:19

Enyhül a feszültség a Néppárt és a Fidesz között – számol be némi újongással a Hír tv a Die Welt cikkéről. A német lap azt az értesülését osztja meg az olvasóval, hogy a magyar kormánypárt, amelynek tagságát néhány hónapja felfüggesztette a Néppárt (EPP), mintha engedne a szorításból, és noha a végső döntés csak ősszel születik meg, mintha olyan irányba tolná a dolgokat, hogy a végén ottmaradhasson soraiban a Fidesz csoportja is.

Talán nem is véletlen, hogy a napokban Kövér László újra nagyképűen fogalmazott, kijelentette, hogy a Néppártnak nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva. A Die Welt ezt lényegében megerősíti, amikor arról értekezik, hogy ahhoz, hogy megszavazzák bizottsági elnöknek a német van der Leyent, szükség van a magyar párt szavazatira is.

És ilyenkor bizony félreteszik az európai politikusok az érzékenységüket; igyekeznek meg sem hallani a magyar parlament elnökének őket lekicsinylő szavait. Ami persze igaz fájdalmat okoz nekünk itthon, saját tehetetlenségünk nagyítódik fel ilyenkor. Mert ugyan kénytelen-kelletlen tudomásul vettük, hogy Kövér László lenéz, megvet, sőt semmibe vesz bennünket, sőt ha csak teheti meg is alázza az ellenzékieket, képviselőit lényegében kiszorítja a parlamenti munkából, de azért abban bíztunk egy picit, hogy ha ezt európaiakkal teszi, azt nem ússza meg szárazon.

De, ha hinni lehet az újságnak, megússza. Pontosabban Orbán és csapata arra készülhet, hogy az uniós alkudozásban mindenképpen szükség lesz az ő voksaikra, ezért újra nagyvonalúan fogják kezelni a Fidesz magyarországi működését.

Újra nem lesz különösebben fontos, hogy uniós országban a hatalom birtokosai semmibe veszik a jogállamiságot, nem számít, hogy lényegében kidobják az ablakon az Unió alapértékeit, nem számít, hogy felszámolják a fékeket és ellensúlyokat, a kétharmados többségüket –amelyet erkölcsileg szintén nem elfogadhatóan szereztek meg – arra használják fel, hogy jogi  - értsd: törvényi – diktatúrával gyűrjék maguk alá az egész társadalmat.

Pedig akkor, amikor az EPP felfüggesztette a Fidesz tagságát felcsillant a remény: ha mi itthon tehetetlenek is vagyunk, azért a kontinens demokratikus normák szerint működő országai kivetik magukból az autoriter vezetőket. Tudtuk persze akkor is, hogy alapvetően csak azért szankcionálták Orbánékat, mert uniós, néppárti vezetőket sértettek meg, és nem azért, mert lassan egy évtizede szorítják ki a döntésekből az ellenzéket, egy évtizede építik saját kibillenthetetlen intézményi hatalmukat, és párosítják sosem volt pénzügyi hatalommal.

De mindegy, gondoltuk, a lényeg az, hogy történik valami, ha mi nem is tudunk egyről a kettőre jutni. Nőtt a változásokba vetett hitünk az uniós választások után is, mert ugyan a Fidesz, itthon, még erősödni is tudott, európai szinten azonban veszített; a szélsőjobb, amelyhez Orbán dörgölőzött súlyos kudarcot vallott, miközben a politikai ellenfelei megizmosodtak, és látszólag erőteljesen opponálták a magyar állampárt szerepvállalását.

Úgy tűnt: a Néppártnak nyitni kell a zöldek, a szociáldemokraták és a liberálisok felé, ahhoz, hogy eredményre, és pozíciókhoz jussanak Európa vezetésében. És noha ez látszólag ma is így van, mégis – a Die Welt tudósítása szerint a kulisszák mögött megindult az alku a Néppárt és a Fidesz között.

Ezen alku része lenne – többek között – Járóka Lívia, vagy Deutsch Tamás bizottsági alelnöki megválasztása, illetve további fideszes politikusok jelölése – ők még nem kapták meg a kellő mennyiségű szavazatot, hogy révbe érjenek -, valamint az is, hogy Bölcsek Tanácsa bizonyos kérdéseket, problematikus témákat – hogy kellő eufémizmussal fogalmazzunk – kihagynak a jelentésükből. Így nem szólnának azokról a területekről, amelyekben ugyan folynak a jogállami kötelezettség megszegése kapcsán vizsgálatok, de még nem fejeződtek be. Nem mintha a lezárt – vagy meg sem vizsgált – ügyek nem lennének elegendőek ahhoz, hogy a szankciók életben maradjanak, de a Néppárt, újra, abban érdekelt, hogy „nagyvonalúan” átlépje mindazt, ami Magyarországon történik.

Átlépje a sajtó bekebelezését, a Magyar Tudományos Akadémia lemészárlását, a CEU elüldözését, az oktatás kisajátítását, hogy csak a legfrissebb lépéseket említsük. Elfogadja azt, hogy a reklámadót elvetették, illetve, hogy a közigazgatási bíróságokról szóló törvény végrehajtását elhalasztották. Igaz ugyan, hogy Kövér László – megint csak ő – belengette, hogy egy év elteltével érvényt fognak szerezni a törvénynek, azt is megemlítve, hogy a jelenlegi klíma nem alkalmas a vezetésre, vagyis nyíltan vállalva, hogy csak taktikázik a Fidesz, de mindez nem számít, mert szükség van a Fidesz-képviselők szavazatira.

Vagyis a Néppárt – és vele az Unió megint csak elvtelenül, majdnem azt írtam beszari módon viselkedik, és hagyja veszni a jogállami normákat – Magyarországon. És mi, akik egy picit reménykedtünk, hogy valami változhat, újra elkönyvelhetjük: itt vagyunk bezárva a Fidesszel. Ha a pozíciók múlnak rajta, senkit nem érdekel, hogy mi a mi bajunk.