A Bige-Závecz felmérés 3.: A magyarok szerint az ellenzék hitelesebb az Orbán- kormánynál 

NVZS 2021. március 30. 16:12 2021. márc. 30. 16:12

Pár napja derült ki, hogy egy vezető magyar üzletember saját pénzéből rendelt ritka alapos (egy hónapig tartó munkát feltételező) politikai jellegű reprezentatív közvéleménykutatást. A Bige László felkérésére, a Závecz Research által készített felmérés olyan témákban is kikérte az emberek véleményét, amelyek nem gyakran szerepelnek a nyilvános kutatások témái között. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – Orbán Viktor jellemzői, a kormány és az ellenzék hitelessége, illetve állásfoglalás ügyek mellett. Más érintett témák – mint a korrupció, a kivándorlás vagy az EU megítélése – pedig azért izgalmasak, mert aktuálisan megmutatják, befolyásolja-e, s ha igen, mennyire a járvány egy éve a magyarok véleményét. A hozzánk eljutott felmérésből elsőként ezek közül szemezgetünk. Ezúttal azt nézzük meg, hogyan ítélik meg a magyarok a kormány, illetve az ellenzék hitelességét.

Sajnálatos módon,, Magyarországon választásról választásra azt látjuk, hogy nem a magukat megmérettetni kívánók programjaitól, és még csak nem is az emberek elveitől függ, ki nyer (ami egyébiránt a hazai demokrácia egyik nagy, bár kevéssé hangoztatott deficitje). A portálunk által sorozatban ismertetett Bige-Závecz közvélemény-kutatás eredménye alapján pedig az is biztonsággal kijelenthető, hogy 2022-ben sem a programok fognak dönteni abban, ki alakíthat majd kormányt. (Ha cinikusak akarnánk lenni, akkor mondhatnánk azt is, igaza van Orbán Viktornak, hogy emberemlékezet óta program nélkül fut neki az országgyűlési választásoknak, s csak annyit kommunikál, hogy „Folytatjuk”, ahogy azt „meghirdette” 2014-ben, majd követte 2018-ban is.)

De ha nem a kormányprogram alapján döntünk, akkor az ember azt gondolná, hogy a teljesítmény és az azt meghatározó módon befolyásoló hitelesség a meghatározó faktor? Ám nem, ez sem nagyon: a Bige-Závecz kutatás egyik – meglepőnek nem mondható – eredménye is az, hogy a magyarok az ellenzéket tartják hitelesebbnek – ehhez képest azonban a Fidesz az elmúlt választásokat kétharmaddal húzta be, s egyelőre továbbra is vezet a közvélemény-kutatásokban, vagy jó esetben fej-fej mellett mérik az összefogott ellenzékkel. 

12:4 az ellenzék javára

16 kérdésben kérték ki a kutatás keretében az emberek véleményét arról, hogy kit tartanak hitelesebbnek, a kormányt vagy az ellenzéket. A 16 kérdés közül – a kormánypárti, a párt nélküli és az ellenzéki szavazók által kinyilvánított vélemények összefésült eredménye szerint – a Fideszt csak 4, az ellenzéket pedig 12 területen tartja a többség hitelesebbnek. Ami kisebb csoda, ismerve az ellenzék és a párt nélküliek hajlamát arra, hogy ha nem is objektíven, de azért a kormánypárti hívőkhöz képest hajlamosak elfogulatlanabbul ítélni (ahogy a felmérés Orbán személyét megítélő részében is láthatjuk). Emellett a párt nélküliek, avagy ingadozók véleménye bizonyulhatott alapvető befolyásoló tényezőnek.

Mielőtt rátérnék a felmérés konkrét eredményeire, fontos megjegyezni, hogy habár a 16 vizsgált témából 12-ben az ellenzéket tartják a magyarok hitelesebbnek, a politikai attitűdök alapján egyértelműen szétválnak a vélemények. Minden témában a saját oldalukat találják hitelesebbnek a fideszes és az ellenzéki válaszadók. Az összefésült eredményeket vizsgálva, egyetlen olyan területet találunk, amiben 50 százalék feletti többséget szerzett az egyik oldal, a migráció megállításában 53 százalékos többség „voksolt” a Fideszre.

Pénzért vett hitelesség

Kevéssé meglepő, hogy melyek azok a kérdések, amelyekben Orbán hitelesebbnek tűnik az emberek szemében, mint az ellenzék: ezek ugyanis a migráció, a családtámogatás, a fiatalok lakhatásának segítése és az ország szuverenitásának védelme. Nem meglepő, hiszen a jelenlegi rezsim immár 11 éves regnálása alatt ezermilliárdokat költött a fentiek sulykolására. Plakátkampányok; az ország lakosságának többségét egyedüliként elérő köznek nevezett, valójában Orbán-média; a nemzetinek és konzultációnak, pontosabban nemzeti konzultációnak nevezett „színjáték” – hogy csak három fontos eszközt emeljük ki azok közül, amelyeket – az adóforintokból finanszírozva – használnak. 

Hogy a – diktatúrákat jellemző erejű – propaganda hatására gondolja a magyarok többsége a fentieket, az is mutatja, hogy az ellenzéket tartják hitelesebbnek azokon a területeken, ahol az emberek tömegei első kézből szerzett tapasztalataik alapján ítélnek (hiszen a Fidesz-féle családtámogatás és otthonteremtési támogatás nem a tömegek, hanem csak az eleve jobb módban élők számára segítség.) Ezek a megélhetés, az egyenlőtlenségek, az oktatás és az egészségügy.

Nézzük a skála túlvégét, azaz azt, hogy mit tartanak a magyarok a Fidesz, illetve az ellenzék leggyengébb pontjainak! Orbánéknak leginkább a korrupciót és a kormányzás szociális tevékenységét róják fel, az ellenzékben pedig a legkevésbé a migráció megállításában és az ország szuverenitásának a megvédésében bíznak. 

Van még érdekesség bőven

Alább három olyan érdekességet is kiemelünk, amelyek nem az összefésült grafikonból, hanem a közel kilencven oldalas, teljes anyagban található, kormánypártiak, ellenzékiek és párt nélküliek véleményét külön bemutató grafikonokból olvashatók ki:

▪ a Fidesz támogatottságának továbbra is az egyik fontos pillére a saját szavazói körében meglévő hit a kormány gazdasági kompetenciájában (88 százalék), de a párt nélküliek már az ellenzéket tartják egy hajszállal hitelesebbnek a kérdésben (15 százalék vs. 19 százalék);

▪ a bizonytalan szavazók között is csak négy témában vezet a Fidesz, azonban ezeknél jelentős előnnyel. Ezek az ügyek (migráció, fiatalok lakhatása, családpolitika és az ország szuverenitásának védelme);

▪ az ingadozó szavazók számára a leghitelesebb ellenzéki témákat az oktatás és az egészségügy jelentik (24 százalék -24 százalék), de a legtöbb szociálpolitikai téma is jól teljesít.

Forrás: Közhangulat, problémák, értékek
Megj.: az összes – kormánypárti, párt nélküli és ellenzéki pártra szavazók – összefésült véleménye alapján

A Bige-Závecz felmérésről szóló sorozatunkban eddig megjelent írásunk:

  1. A fideszesek negyede szerint Orbán hataloméhes
  2. Törvények és programok helyett vezérre vágyik a magyarok fele