A Budapest Pride és a gyülekezési jog – újabb döntés

vazsu 2019. április 23. 12:51 2019. ápr. 23. 12:51

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Budapest Pride szervezőinek a rendőrség korábbi határozatára irányuló keresetét azzal, hogy egy ponton megváltoztatta annak tartalmát, kimondva: az abban megjelölt beléptetési pontok mellett valamennyi, a bejelentett útvonalhoz tartozó közterületen, útkereszteződésenként 1-1 beléptetési pont felállítására – rendezői beléptetés mellett – lehetőség van. A felvonulás kordonok közé szorítása visszalépés a korábban már kivívott jogokhoz képest. A Fővárosi Törvényszék szerint érvényesül a gyülekezési jog.

Mint korábban portálunk is beszámolt róla, még az elmúlt egy-két évhez képest is sikerült egy újabb területen visszafelé fordítani az idő kerekét Magyarországon: 2017-ben hosszú évek után először már részben kordonok nélkül vonultak végig a Pride résztvevői a városon: 2018-ban pedig első alkalommal tényleg szabad volt a Budapest Pride, bárki, bárhol csatlakozhatott a menethez, ám az idén a rendőrség – a szervezők véleménye szerint „az elmúlt évek sikeres demonstrációit figyelembe véve indokolatlan és elfogadhatatlan” módon ismét a kordonok mellett döntött. Ezt a szervezők megfellebbezték, s a Fővárosi Törvényszék ezt utasította most el, egy kis módosítással.

A mai  ítélet szerint a rendőrség alappal jutott arra a következtetésre, hogy korlátozó határozat meghozatala szükséges, ám a korlátozást a rendőrség által feltárt kockázathoz képest aránytalannak tartotta. Az ítélet „a gyülekezési jog érvényesülését abban látta, ha a szervezők által felkínált kompromisszumos javaslatra figyelemmel határozza meg a beléptetési pontok körét, szem előtt tartva azt az igényt, hogy a menethez csatlakozni kívánók, vagy azt elhagyni szándékozók szabad mozgása is lehetőség szerint biztosított legyen. A bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a statikai pontokon a rendőrség határozata szerint kijelölt három, rendezői közreműködéssel biztosított, beléptetési ponton kívül – a gyűlés céljának érvényesülése érdekében – az útvonalon található valamennyi útkereszteződésben indokolható a csatlakozás lehetősége. Ennek azonban feltétele, hogy a rendezők a beléptetést biztosítsák”.

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje korábban a Hírklikknek leszögezte: „a kordonra eleve nem a felvonulók körül lenne szükség, azokat kellene kordon mögé zárni, akikben agresszív ellenérzést vált ki, hogy emberek békésen kiállnak a jogegyenlőségért egy uniós  fővárosban; a kordonnak legfeljebb ott lenne a helye, ahol a békés társadalmi együttélésére veszélyt jelentő agresszív emberek megjelennek a békés tüntetőket fenyegetve”.

A felvonulást  2019. július 6-ára jelentették be.