A budapesti gettó felszabadítására emlékeznek

HírKlikk 2021. január 17. 17:20 2021. jan. 17. 17:20

A járványhelyzet miatt rendhagyó megemlékezéseket tartanak az idén a budapesti gettó felszabadításának 76. évfordulója alkalmából: a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hétfőn videofelvételt tesz közzé az általa tartandó eseményről, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) pedig három napon át tartó online műsorfolyamot szervez.

76 évvel ezelőtt, 1945. január 18-án szabadult fel a budapesti gettó. Több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor. A gettó csak rövid ideig működött, felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt területen.

A BZSH a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) már napokkal ezelőtt tudatta, hogy a megemlékezésről készülő videofelvétel hétfőn 10 órától elérhetővé teszi a BZSH és a Mazsihisz Facebook-oldalain, valamint YouTube-csatornáin. A megemlékezést a biztonsági intézkedések szem előtt tartásával a Dohány utcai zsinagógában rendezik meg. Beszédet mond a többi között Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael Állam magyarországi nagykövete. A megemlékezés a Wesselényi utcában található emléktábla megkoszorúzásával zárul. Videoüzenetben emlékezik a gettó felszabadítására Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Az emléktáblára koszorút helyez el Vlagyimir Szergejev orosz nagykövet.

Az ATV.hu. beszámol az EMIH megemlékezéséről. Vasárnap estétől 76 órás, több mint három napon át tartó online műsorfolyammal, rendhagyó közvetítéssel emlékeznek meg a 76 évvel ezelőtt, 1945. január 18-én történtekről, ebben többek között túlélők elevenítik fel a vészkorszak eseményeit, és gondolatébresztő beszélgetések hangzanak el a holokauszt és a vallás kapcsolatáról.

Videoüzenetet küldött a műsorba Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet és Karácsony Gergely főpolgármester. A holokauszt és a vallás kapcsolatáról Erdő Péter bíboros, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszélget. A videofelvételeken közéleti szereplők, művészek beszélnek a zsidósághoz fűződő kapcsolatukról. Emellett a kort idéző játékfilmek és dokumentumfilmek is szerepelnek a programban, például a Budapesti tavasz és a Zsidó mesék. Az EMIH a Facebook-profilképeken alkalmazható keretet is készített, amelyet bárki alkalmazhat, aki szeretne részese lenni a megemlékezésnek.