A CDU új elnöke a csúcsra ért azzal, hogy „belebújik Merkel bőrébe”

Sebes György 2021. január 18. 17:43 2021. jan. 18. 17:43

Változatlan marad a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) irányvonala, miután Észak-Rajna-Vesztfália kormányfője lett a párt elnöke. Armin Laschet viszont várhatóan nem lesz kancellár-jelölt. Erre a posztra Marcus Söder bajor miniszterelnök látszik most a legesélyesebbnek. Így értékelte a legfrissebb fejleményeket a Hírklikknek a német politika egyik legjobb hazai ismerője, Horváth István nagykövet.

Horváth István a jelentős európai politikai változások idején – 1984-től – volt bonni nagykövet, majd az újraegyesült Németország fővárosából, Berlinből tért haza 1991 őszén. Kapcsolatai azonban megmaradtak, az egykori német kancellár Németország barátjának nevezte, Helmut Kohl külpolitikai tanácsadója, Horst Teltschik pedig napjainkban is jó barátja. Tevékenységét többször is elismerték, a magyar határnyitás és a német egyesítés 30. évfordulóján – Németh Miklós volt kormányfővel együtt – megkapta a CDU legnagyobb kitüntetését, az Arany Medált. 

A most 59 éves Armin Laschettel személyesen már nem találkozott. A CDU új elnöke kezdő politikus volt a nyolcvanas években, amikor Horváth István sokat tett többek között a magyar-német együttműködés javításáért is. Karrierjét azonban már jó ideje figyelemmel kíséri, különösen azóta, hogy Laschet a legnagyobb német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália kormányfője lett 2017 nyarán. Addigra már öt éve állt a kereszténydemokraták tartományi szervezetének élén, és hét éve képviselő is az ottani parlamentben. A nagykövet szerint politikai és gazdasági tapasztalatai az új elnököt feljogosítják arra, hogy megfelelően vezesse a legnagyobb német pártot. A jelenlegi irányvonalban pedig nem várható változás, hiszen Laschet lényegében Angela Merkel tanítványának tekinthető. „Belebújik a jelenlegi kancellár bőrébe” – fogalmazott Horváth István. 

Ugyanakkor az is feltételezhető, hogy a CDU szombaton megválasztott elnöke markánsabb politikát folytathat majd, mint Merkel, aki ugyan már korábban átadta pártja vezetését. Csakhogy a kancellár akkori választottja, Annegret Kramp-Karrenbauer nem tudott megbirkózni a feladattal, talán az is akadályozta ebben, hogy az irányítás Merkel kezében maradt. Laschet várhatóan keményebb lesz, mint a jelenlegi kancellár-asszony, aki folyamatosan a kompromisszumok keresésére törekedett. Ez megfigyelhető volt nemrég, az uniós költségvetés elfogadását fenyegető – utóbb visszavont – magyar-lengyel vétó idején is. Laschet nem lesz annyira hajlékony, különösen nem menekültügyi kérdésekben – vélte Horváth István. 

Németországot – jobboldali kormányok esetén – eddig mindig szövetségben vezette a CDU a bajor Keresztényszociális Unióval. A kancellár-jelöltet pedig – szinte természetesen – a nagyobbik párt adta, vagyis a kereszténydemokraták. Az idén viszont ez megváltozhat. Az egykori bonni – majd berlini és később bécsi – nagykövet 90 százalékos esélyt lát arra, hogy a keresztény pártok kancellár-jelöltje az őszi parlamenti választáson a bajor miniszterelnök lesz. Ennek egyik fő oka, hogy Marcus Söder jelenleg az egész ország egyik legnépszerűbb politikusa. A járvány okozta válságban újólag bizonyította, hogy képzett, kiegyensúlyozott és okos. Megnyilvánulásai alapján mindenki rendkívül szimpatikusnak tartja és ezzel Laschet bizonyára nem képes felvenni a versenyt. 

Horváth István úgy látja, mindez nem árthat a CDU és a CSU eddig jó viszonyának. Igaz, a német választók többsége hosszú ideig nem fogadta volna el, hogy egy bajor politikus legyen a kancellár-jelölt. A bajor párt egykori legendás vezetője, Franz-Josef Strauss ugyan népszerű volt, de annyira nem, hogy a kormány irányítását rábízták volna. A nagykövet emlékeztetett egyik beszélgetésükre, amelyben Strauss arról elmélkedett, hogy olyan országban él, amelyben a bajorok külön minőséget képviselnek. „Ha én elmennék Bonnba, akkor csak kancellárnak mennék, de mivel ez nem lehetséges, maradok miniszterelnök Münchenben” – idézte a bajor politikus szavait Horváth István, aki szerint azonban az egykori fenntartások már megszűnőben vannak. Ez megerősíti azt a véleményét, miszerint Söder látszik most a német jobboldal legesélyesebb kancellár-jelöltjének.

Összegezve tehát elmondható, hogy Armin Laschet jó választásnak ígérkezik a német Kereszténydemokrata Unió élére, de ezzel elért a csúcsra. Amennyiben a választók többsége a bajor miniszterelnök mellett voksolna, úgy a CDU-nak meg kellene barátkozni azzal a gondolattal, hogy ősztől kisebbik szövetségesének politikusa irányíthatja majd a szövetségi kormányt – zárta elemzését a német politika egyik legjobb magyarországi ismerője, Horváth István.