A CIA áll a sikeres ukrán merényletek mögött

Nagy Mariann 2023. október 29. 16:50 2023. okt. 29. 16:50

A CIA 2014 óta van mind szorosabb kapcsolatban az ukrán polgári és katonai hírszerzéssel, amelyeket dollár tízmilliókból szerveztek újjá és szereltek fel. Ez a támogatás is segíti, hogy az ukránok sikeres drón- és rakéta-támadásokat, merényleteket követnek el orosz célpontok, személyek ellen.

A Washington Post egy sor névtelenül nyilatkozó vezető amerikai és ukrán hírszerzési vezető közlése alapján tárta fel, hogyan alakították át az amerikaiak az elmúlt évtizedben az ukrán titkosszolgálatokat. Az együttműködés először kísérleti, tapogatózó jelleggel a 2014-es események után kezdődött, amikor a tömegtüntetések hatására az oroszbarát Viktor Janukovics elnöknek menekülnie kellett, majd az oroszok megszállták a Krím-félszigetet és felfegyverezték a kelet-ukrajnai tartományok szeparatistáit.

A CIA a legkorszerűbb hírközlési, lehallgatási technikákkal szerelte fel új partnereit az SBU-t, a polgári és a GUR-t, a katonai hírszerzést és jelentős részben megosztotta velük hírszerzése értesüléseit. Az ukrán szervezetekből eltűntek a szovjet időkből megmaradt káderek és fiatal önkénteseket képeztek ki a feladatokra mind Ukrajnában, mind az Egyesült Államokban. Mindez Donald Trump elnöksége idején sem szakadt meg.

Különös figyelmet szenteltek az amerikaiak a GUR-nak. A katonai titkosszolgálat jóval kisebb a polgárinál, kevesebb, mint 5 000 munkatársa van, többnyire fiatalok és kevesebb ott a szovjet időkből örökölt káder, mint az SBU-nál.

A cikk alapján nyílt kérdésnek tűnik, tudtak, tudnak-e az amerikai szervek az ukránok oroszországi célpontok, orosz személyek elleni, sikeres merényleteiről. Ezek végrehajtására – elkerülendő, hogy az orosz titkosrendőrség, az FSZB esetleges maradék ügynökei gátat vessenek – az SBU új, „Ötödik Igazgatóság” néven hozott létre önálló szervezetet az úgynevezett „aktív intézkedések”, azaz merényletek végrehajtására. (A hasonló feladatú „Hatodik Igazgatóság” a brit titkosszolgálattal, az MI6-tal működik együtt).

Az ukránok e műveletekről nem mindig adnak előzetes tájékoztatást – ha adnak és eltanácsolják őket, mégis megvalósítják tervüket. Ilyen eset volt az oroszok megszállta Krím-félszigetre vezető híd első felrobbantása. A második, víz alatti drónokkal végrehajtott hídrobbantásnál az amerikaiak és a britek segédkeztek.

Az SBU elismerte, hogy ők álltak a moszkvai bombamerénylet mögött, amely megölte Alekszandr Dugin, vezető Putyin-propagandista lányát. A célpont Dugin volt, de ő – szerencséjére – váratlanul más autóba szállt. A merényletet egy Észtországból átdobott ügynök, a kisgyermekével kazah rendszámú autón utazó nő készítette elő, majd sikerült vissza is érnie észt földre. 

Az SBU és a GUR az elmúlt 20 hónapban merényletek tucatjait követte el orosz személyiségek és ukrán kollaboránsok, köztük magas rangú orosz tisztek és a háborút támogató propagandisták ellen, mind a megszállt ukrán területeken, mind Oroszországban. A merényletek közül nem keveset korábban belső leszámolásnak vettek, holott az ukránok álltak mögöttük. Kijev álláspontja szerint a merényletek az orosz hadviselés brutalitása tükrében jogosak. Mindenesetre gondoskodnak arról, hogy az „aktív intézkedéseknél” ne használjanak azonosítható nyugati felszereléseket. 

Nyugati részről vannak fenntartások, mert tartanak attól, hogy ha az ukránok esetleg harmadik országokban is szerveznek merényleteket oroszok ellen, az nehezítheti útjukat az EU- és a NATO-tagsághoz – írta az amerikai lap.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom