A CNN megnevezte a legesélyesebb magyar kormányfő-jelöltet

HírKlikk 2021. július 12. 06:41 2021. júl. 12. 06:41

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megosztó tervéről és a választásra készülő ellenzékről írt a CNN hétfőn vezető anyagában - írja a Telex. A lap szerint Orbán Viktor keleti nyitásának újabb fejezete mozgósította az ellenzéket, amelynek legesélyesebb kormányfőjelöltjeként Karácsony Gergelyt jelölte meg a cikk.

A CNN Krekó Pétert kérdezte. A Political Capital vezetője szerint a kormánypárt a melegeket és a pedofíliát összemosó törvény elfogadása azt a célt is szolgálta, hogy megossza a Fudan Egyetem budapesti campusa létrehozását célzó tervre irányuló figyelmet, amely az ellenzéknek adott lendületet. 

A Fudan Egyetem létrehozásának anyagi hátteréről – amely szerint a magyar állam kínai hitelt vesz fel, hogy létrehozza a kínai egyetemet Budapesten, nagyrészt a megálmodott Diákváros helyére – először a Direkt36 írt, amit a CNN többször idéz is.

A Corvinus Egyetem oktatója, a Közép-európai Ázsia Kutató Központ alapítója is megszólalt. Matura Tamás Kína-szakértő szerint a Fudan Egyetem ugyan valóban a világ élvonalában van, ám budapesti megjelenése oktatókat szipkázhat el a magyar felsőoktatási intézményekből és elhelyezésével – a Diákváros helye nagy részének elfoglalásával – a diákok szálláslehetőségeit szűkíti.

„Orbán régóta fejfájást okoz az EU-nak” – mondta a cikkben harmadikként megszólaló Dermot Hodson. A London University politológus professzora szerint a magyar kormányfő veszélyes kombinációt követ, amikor az EU ellen ágál, ugyanakkor benne is maradna a szövetségben.