A Covid és Mészáros Lőrinc éve volt 2020

Zutyu 2020. december 31. 15:13 2020. dec. 31. 15:13

Szinte követhetetlen az állam és Mészáros Lőrinc üzletelése, az azonban biztos, ő nem volt a koronavírus-válság vesztese, pedig egy válás is közbejött neki. A közbeszerzéseken tarolt, vissza nem térítendő támogatásokban sem fukarkodtak vele és még a borteraszán fellépő művészeket is közpénzen fizethette. Szemelvények Mészáros Lőrinc tavalyi évéből.

Kilenc napig várni kelett arra 2020 januárjában, hogy megjelenjen az első hír Mészáros Lőrinc tendergyőzelméről. A G7 megírta, egy 55 milliárdos nyertes tendert hozott Mészáros Lőrincnek a Jézuska. A V-Híd Zrt. végezheti a Debrecen-Füzesabony vasútvonal korszerűsítésének első ütemét közel 55 milliárd forintért. Ez praktikusan a BMW-gyár környéki vasútvonal korszerűsítését jelenti, a 15 kilométernyi vasúti pályát érintő beruházást kilométerenként 3,6 milliárdért vállalta a Mészáros-cég. De az már január másodikán kiderült, hogy Mészáros Lőrinc testvérének a cége is hasít az állami tendereken és addigi összesítése szerint 7,7 milliárd landolt nála. A Napi már januárban megjósolta, hogy nagyot szakíthat a Kisfaludy programon a Mészáros érdekeltségében lévő Hunguest szállodalánc. De buli nélkül sem maradt a tavaly január: a Puskás Stadiont felhúzó Mészáros-cég, a ZÁÉV a nemzeti stadionban tartott bulit, ahol többek közt Horváth Charlie muzsikált.

Februárban azzal vétette észre magát a milliárdos gázszerelő, hogy összeszólalkozott a HVG újságírójával, aki azt szerette volna csak megtudni, mennyiért adta el az államnak a Mátrai Erőművet. „Nem vagyok közszereplő! Távolodjon el tőlem!” – kiabálta egyre ingerültebben Mészáros, majd a gorombaságáról beszámoló lapokat perrel fenyegette. Persze közbeszerzések nélkül se telt a hónap: többek közt egy 9 milliárdos vasúti fejlesztést is behúzott az egyik cége, az R-Kord Kft.

Márciusban robbant a bomba: a tőzsdei cégek leértékelődése miatt már nem dollármilliárdos Mészáros Lőrinc. Igaz, csak ideig-óráig volt ez a helyzet, mert amit a tőzsdén bukott, azt bezsebelte az államtól egyetlen tranzakció keretében.17 milliárd forintért adta el ugyanis a Mátrai Erőművet az államnak, amit Mészáros olcsón megvett, kivette belőle a pénzt, majd amikor veszteségbe fordult volna, busás haszonnal eladta azt az államnak. A vagyonvesztés jele lehetett, hogy a mások mellett Mészáros által is nyaralásra használt Lady Milliárd nevű luxusjachtot 6 milliárd forintért kezdték el árulni.

Áprilisban a G7 már arról tudósított, hogy a járvány árnyékában Mészáros érdekeltségei 100 milliárdos út- és vasútépítési közbeszerzéseket nyertek el. Ekkor állt elő még a régi Index azzal, hogy rizsszemekből kirakták Mészáros vagyonát. Nem április tréfa volt az sem, hogy Mészáros a már ekkor bőven tomboló koronavírus járvány miatt lapátra tette szállodalánca dolgozóinak felét, 850 embert. Kiszállt egy, Tiborcz Istvánnal közös cégéből is és a Forbes szerint behúzott további 30 milliárdot egy-két közbeszerzésen. És Mészároshoz került Ákos masszívan veszteséges borpatikája is. És míg az ország otthon maradt, Mészáros Lőrinc lehajolt az apróért is: tokaji borterasza 10 milliót kaszált a  Keresztúri esték című programsorozatára.

Alig kezdtek enyhíteni a kijárási korlátozásokon, amikor májusban kiderült: 17,7 milliárd forintot kap a Hungest hotellánc szállodái felújítására. És osztalékesőt is hozott május a Mészáros családnak, három cégükből összesen 20 milliárd forintos osztalékot vettek ki és az is kiderült, 2019-ben 170 milliárdos bevételt könyvelhetett el a csoport. A bicskei tavaknál ekkor fotózták le a sikerember harci járműveit is. És június végén került veszélybe az Index függetlensége, miután Mészáros médiaügyi intéző embere, Vaszily Miklós kérésére tervek készültek a lap rovatainak kiszervezésére.

Igazi uborkaszezoni sztori volt július végén, hogy a Lidl visszahívta Mészáros Lőrinc tojásait, mert agrárcége egyik telephelyén szalmonella fertőzést mutattak ki. Júliusi az első olyan hír az évből, ami a közpénzekből meggazdagodott oligarcha jótékonykodásáról szól. A Magyar Nemzetnek köszönhetően tudjuk, hogy 200 milliónyi értékben biztosított nyaralást nehéz sorsú családoknak saját szállodáiban.

Az augusztust az vitte el, hogy Mészáros Lőrinc 150 milliárdért húzhatja fel az atlétikai stadiont. Az ehhez képest eltörpül, hogy biztonsági céget alapított, amely többek közt magánnyomozással is foglalkozik és hogy két további tenderen 12 milliárdos közbeszerzést is nyertek a cégei.

Szeptemberben kiderült, válik nejétől Mészáros Lőrinc, a válóper zárt ajtók mögött le is zajlott. Ezután az exfeleség kiszállt minden közös cégből és megmaradt neki a Life TV. Az osztozkodás részletei persze nem derültek ki. Ami meglepő az egész ügyben, hogy a magát nem közszereplőnek gondoló Mészáros Lőrinc egy MTI-közleményben jelentette be a válását. Az is kiderült, luxus szállodába fektetett a milliárdos Horvátországban.

Igazi magyar sztorit derített ki októberben az mfor.hu. A tao-pénzekből többek közt Mészáros saját cégétől vett marhanyelvet a Puskás Akadémia. Persze beesett egy hatmilliárdos ivóvízfejlesztési projekt is. Az szintén kiderült, hogy a 2019-ben 15 milliós állami támogatásban részesített tokaji borteraszt működtető cég beszámolójában nincs nyoma az állami pénznek. És az is kiderült, nyomoz a rendőrség, amiért Mészáros bicskei rezidenciájánál harckocsikat fényképezett az Átlátszó.

Eszék novemberben díszpolgári címet adományozott Mészárosnak, aki egy 10 milliárdos gödi fejlesztéssel ünnepelhetett. Búzakeményítő gyára 400 milliós vissza nem térítendő támogatást nyert. Ez egy olyan termelő egység, amelynek megépítését korábban 9 milliárddal segítette az állam.

Az év utolsó hónapja se telt unalmasan Mészárosnak. Néhány napos hír, hogy Mészáros megveheti az ország egyik legnagyobb gázszolgáltatóját. Az Opus Global Nyrt. kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) megvásárlására. De a hónap elején nemzetstratégiai fontosságú lett a NER szuperbankja is, így azt nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal. Persze a december se maradt jótékonykodás nélkül: 70 tonna élelmiszert juttatott rászorulóknak a vöröskereszt közreműködésével 50 millió forint értékben. Hogy mivel kedveskedett Mészáros a szegényeknek? Hát a saját termékeivel – szúrta ki a 444.