A debreceni iskolákból 400 gyereket utaztattak a vadászati kiállításra – aki nem akart menni, azt az igazgató „győzte meg”

Harkai Péter 2021. szeptember 30. 15:45 2021. szept. 30. 15:45

Többek között az Ibolya utcai Általános Iskolából, információink szerint összességében 400 gyereket 4000 forintért vonatoztattak Debrecenből vattalátogatónak a Semjén-féle pénznyelő vadászati „világkiállításra”. Csak ez az egy menet kijött közel kétmillióból – a szülők zsebéből.

Miközben az iskolák a legelemibb anyagi gondokkal küszködve igyekeznek megfelelni a tanári lelkiismeret minimumának már másfél éve, érdemes lenne utánaszámolni, hogy még hány, a debrecenihez hasonló eset történik. Az ország teljes területéről összesen hány iskolabuszt indíthatnak központi ukáz alapján? Mindezt csak azért, hogy a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevéhez kötődő, vadászati világkiállításnak elnevezett 70 milliárdos bukáshoz miként igyekeznek statisztikai adatként felhasználni kiskorú gyerekek ezreit. Újabb és további közpénz-tízmilliókból.

Legalábbis ezt feltételezi az az információ, hogy például a fent nevezett intézményből közel félezer diáknak volt kötelező csütörtökön Budapestre buszozni és meglátogatni a kétes értékű és vad demonstrációt a Hungexpo területén. Ahelyett, hogy legalább élő állatokat nézettek volna velük a budapesti Állatkertben.

Szerkesztőségünk a helyi információk alapján úgy értesült, hogy csütörtökön reggel már negyed hétkor a távoli Debrecenből is vonatra ültették az iskolások százait, mert gyengélkedik a vastagon kitömött budapesti vadmustra. Kiadták hát a parancsot: amint 40 éve a szovjet filmek nézettségi statisztikáját, úgy most a keresztény-konzervatív kormány hobbiját kötelező erősíteni a belépőjegyek számával.

Mint történt ma például az Ibolya utcai iskola diákjaival, akik közül – helyi információink alapján – a vonakodó szülőket az igazgató egyenkénti beszélgetésen motiválva győzte meg, hogy ez nekik jó lesz. Ráadásul saját zsebből fizettetve velük a 4000 forintos kéretlen részvételi költségeket.

Sikerült elérni telefonon a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének debreceni képviseletét, ahonnan megerősítették a történteket. Az érintett szülőktől hallott elbeszélés szerint ma reggel negyed hétkor indultak az iskolások, négy órára tervezik a visszaindulást. Ismereteik szerint több iskolába is kikerült a felsőbb utasítás, de arról egyelőre nincs pontos adatuk, hogy összesen hány helyszínről volt kötelező elutazni a fővárosi kiállításra. De mint fogalmaztak, az „önkéntes kultúrakció” nem csak Debrecent érintette, országos szinten terítették a programot.

Természetesen kerestük az iskola elérhetőségén az intézmény igazgatóját is, de csak a titkárságig jutottunk. Itt sem azt nem kívánták megerősíteni, hogy mentek-e vagy sem szervezett kirándulás keretében az iskolások Budapestre, sem azt, hogy ha mentek, hány főt érinthet a feltételezett mai kirándulás. Az igazgatónőtől sem tudtuk megkérdezni, hogy milyen érvek alapján győzte meg a szülőket a 4000 forintos kéretlen részvételről, ha egyáltalán erre szükség volt, mivel a titkársági munkatárs közlése szerint az intézményt vezető Gyurkóné Mezei Katalin házon kívül van.

Azt ajánlották, hogy elektronikusan küldjük meg a témával kapcsolatos kérdéseinket, ez meg is történt. Várjuk a választ.