A Demeter-ügy nem Demeterről szól – Orbán „sorospolitikájának” a része

Harkai Péter 2020. november 30. 17:40 2020. nov. 30. 17:40

Ausztriában, ami Orbán igazodási pontja, egy ilyen Demeter-féle ma már az utcán lenne, Gulyás Gergely pedig szégyellheti magát, hogy az uniónak szánt keresztvágással próbálja relativizálni a történteket – kommentálta a Demeter-botrány következményeit Horn Gábor.

Amint arról a Hírklikk is többször beszámolt, Demeter Szilárd egy hétvégi, az Origóban megjelent írásában többek között kijelentette: „Európa Soros György gázkamrája/.../, Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai.”

A témával kapcsolatban a kormány részéről egyedül a Miniszterelnökséget vezető miniszter szólalt meg. Gulyás Gergely egy vasárnapi, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva úgy kommentálta a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója által jegyzett és nemzetközi diplomáciai botrányt kiváltó írást, hogy most, amikor Európában komoly viták vannak, akkor higgadtságra lenne szükség, de ha a politikusok nem tanúsítják ezt a higgadtságot – „gondoljunk arra összehasonlításként, amit az Európai Néppárt elnöke korábban a magyar miniszterelnökről mondott –, akkor nehéz ezt a nem politikus kultúrszereplőktől elvárni”.

Donald Tusk idén tavasszal úgy nyilatkozott, hogy „a történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt (’45-ig a náci párt tagja és egyik ideológusa) nagyon büszke lenne Orbán Viktorra".

A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökét arról kérdeztük, vajon miként értelmezhető az a tény, hogy egy ilyen, minden civilizációs határt átlépő írást kiengedett a fennhatósága alól Orbán Viktor. A szöveg eredetében két lehetőséget lát: egyrészt határozottan kiemeli, hogy ez az egész nem Demeter Szilárdról szól.

– Egy olyan gyűlöletkampány zajlik, amire tíz-, de akár százmilliárdokat sem sajnál a kormány. A miniszterelnök éppen pénteken adta meg az újabb jelszót a világ legkorruptabb emberének nevezve azt a Soros Györgyöt, aki a saját pénzéből támogat jelentős ügyeket a világ számos pontján – egy időben magát Orbán Viktort is. Kettejük közt az az egyik alapvető különbség, hogy Orbán viszont a mi pénzünket lopja el a tervei megvalósításához. A Demeter-jelenség mögött vagy a végtelen és féktelen szervilizmus dolgozik – ahol azt gondolja egy kulturális főhivatalnok, hogy neki meg kell felelni a főnök pénteken meghirdetett elvárásainak sőt, egy szinttel feljebb is kell röppennie. Ezzel véleményem szerint nem mellesleg komoly kárt okoz a Fidesznek. Még ha vissza is vonta az írását, az első megnyilvánulásaiban konkrétan támadta is a kritikus megszólalókat, de valahonnan nagyon fentről szólhattak neki, hogy álljon le, mert nem olyan figurának tűnik, aki józan belátása miatt visszakozna.

A másik lehetséges okot Horn Gábor Demeter szintén féktelen és végtelen butaságában is látja, mondván: ez az ember meglehet, tényleg nincs tisztában azzal, hogy ezek a mondatok mit jelentenek. Itt ugyanis az egész liberális közösséget lenácizta, Európát és az uniót gázkamraként definiálta, ami feltételezi, hogy valójában nincs tisztában a szavak jelentésével, még a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjeként sem. „Milyen világ, milyen gondolatiság jellemez egy olyan embert, akinek ilyesmi egyáltalán az eszébe jut...?” – tette fel a költői kérdést. Szégyenteljesnek tartja, hogy nem mentették fel már hétfő reggelre „ezt a figurát” s hogy a Fidesz kommunikációs gőzhengere most mozdulni sem tud, nemhogy tiltakozna, mivel véleménye szerint, a másfél- kétmilliós Fidesz-hívő tagozat ugyanígy gondolkozik. „Amit kimondott ez az ember, az a Fidesz ötéves masszív gyűlöletkampányának a gyümölcse, ami ma a magyar társadalom egy részében jelen van”.

Azt viszont érthetetlennek ítéli, hogy miért csak a zsidó egyházak közül emeltek szót a történtek miatt. Rémisztőnek tartja, hogy a katolikusoknak, a reformátusoknak miért nincs minderről mondanivalójuk. Ez szintén nem értékelhető másként, mint a szervilizmus egy formája,  mert „nem harapunk a gazda etető kezébe”, amint a konzervatív jobboldali szervezetek is mélyen hallgatnak. 

Azt a felvetést, hogy talán az ellenzék részéről sem volt kellően összefogott a tiltakozások szórványos hangja, Horn Gábor azzal magyarázza, hogy egyelőre talán nem működik még kellő szervezettséggel és egységben az ellenzéki koalíció. Ellenkező esetben egységesen és így hatásos erővel szólalhattak volna meg, „még mindig az egymás méregetése zajlik, amit már el kéne engedni”.  Ez pedig azért nagyon fontos, mert nem egy botrányos esettel, hanem az orbáni politikával szemben kell fellépni:

– Nem arról van szó, hogy valaki felébredt vasárnap és akkor úgy gondolta, hogy egy kicsit nácizik, egy kicsit gázkamrázik, hanem arról van szó, hogy évek óta zajlik a féktelen gyűlöletkeltés és egyszer csak elkezd önmagától is működni és kiderül, hogy ennek ők maguk sem tudnak már gátat szabni. Amikor néhány év alatt kilencről 69 százalékra megy fel az idegeneket kirekesztők aránya, akkor az nem véletlen. Amikor vidéken megtámadják a migránsnak titulált sötétbőrű spanyol turistákat, akkor az nem véletlen. 2015 a fordulópont, a Keleti pályaudvar betonteknőjébe kényszerített menekültekkel és azóta folyik egy gátlástalan, korlátlan pénzforrásokkal etetett gyűlöletkampány ebben az országban, aminek beláthatatlan következményei vannak. Mindez ennek a gyűlöletpolitikának a következménye és már rég nem tudja senki, hogy ki az az Orbán Viktor, hiába mennek el ezek 2022-ben, de a gyűlölet itt marad köztünk, azok lelkében, akik most azt gondolják, hogy ilyeneket lehet mondani és ez az egyik legnagyobb bűne ennek a rendszernek. S mindeközben a kommunikációs stáb otthon röhög a markába, hogy addig sem arról esik szó, hogy miközben nincs pénz az egészségügyi dolgozók béremelésére, miért utal 10 000 000 dollárt a kormány egy amerikai kommunizmusellenes múzeum költségvetésébe és hogy hány ember hal meg a járványhelyzet következtében a katasztrofális egészségügyi infrastruktúrának köszönhetően – nyilatkozta a Hírklikknek Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke.