A diákok is véleményt akarnak nyilvánítani az oktatásról

Millei Ilona 2023. október 17. 07:20 2023. okt. 17. 07:20

Az 1956-os forradalom kezdetének évfordulóján újabb akciók lesznek az oktatás jobbítása érdekében. Budapesten tömegtüntetésre készülnek, miközben az Egységes Diákfront és az aHang pedig útjára bocsátja a 7igenes alternatív népszavazását, amelyen már a 16 évesek is részt vehetnek.

Miközben a kormányoldal próbálja relativizálni a pedagógushiányt, és Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint a pedagógusok 99 százaléka elfogadta az új jogállást, elmaradt a felmondási hullám, amelyre a baloldal hónapok óta biztatta a tanárokat, azért megállapíthatjuk, hogy az oktatás a „fecseg a felszin, hallgat a mély” állapotában van. Ezt a hallgató mélyet igyekeznek felébreszteni az oktatás ellenállói október 23-án, diákok és pedagógusok, szülők és más felnőttek.

Október 23-án „Szabadság! Érted” címmel gigatüntetés készül a fővárosban az ’56-os forradalomra emlékezés kapcsán. A szervezők (Fővárosi Önkormányzat, Tanítanék Mozgalom, Országos Közös Akarat, Egységes Diákfront, Civil Bázis, 7IGEN, PDSZ, Fridays For Future Magyarország, ADOM Diákmozgalom, Esély Közösség, Igazgyöngy Alapítvány, Miután Felmondtam, MKKSZ, Nyomtassteis, Oktatással a Demokráciáért Alapítvány, Padtársak, Roma Parlament, Új Roma Innováció Alapítvány) többnyire azok közül kerülnek ki, akik és amelyek harcot folytatnak az oktatás jobbításáért. Ez lesz az a nap, amikor elindítják a 7igenes népszavazást is. 

Az aHang és az Egységes Diákfront (EDF) október 23. és 30. között alternatív referendumot szervez. Az ország minden megyéjében, Budapesten pedig húsznál is több helyszínen szavazhatnak az érdeklődők személyesen az oktatási kérdéseiről. Mint mondják: „7 kérdésben kérjük ki az ország véleményét a magyar oktatással kapcsolatos legégetőbb témákkal kapcsolatban. Nem nyugszunk bele abba, hogy a kormány megakadályozza azt, hogy az ország egyik legfontosabb sorskérdésében hivatalosan véleményt nyilváníthassunk.” Online egyébként már október 20-tól lehet majd szavazni a 7igen oldalon

A 7 kérdés pedig, amiről népszavazni lehet: 

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”

2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?”

3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50 százalékos béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”

5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

A népszavazás szervezői úgy gondolják, az oktatás sorsa országunk jövője. A szavazókat ezzel invitálják: „Együtt, közösen a diákokkal, pedagógusokkal, civilekkel és tenni akaró állampolgárokkal tovább visszük a remény lángját! Tarts velünk te is!”

Gajzágó József, az Egységes Diákfront tagja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ha a kormány fél attól, hogy megkérdezze az embereket, hogy mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd mi megtesszük ezt.”

Már nyáron nekiálltak a tervezési és koordinációs feladatoknak, hogy október 23-tól megvalósítsák Magyarország első alternatív oktatási népszavazását. A céljuk az, hogy megmutassák, hiába lehetetlenítették el az összes, oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről. Azt szeretnék, hogy legalább 200 ezer ember vegyen részt az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra. 

A referendum azért alternatív, mert nem a hivatalos úton rendezik meg. „Mondjuk elég menő lenne, ha a köztársasági elnök is bejelentené hivatalosan az időpontját. Nyolc napon keresztül lehet majd szavazni az ország számos pontján kitelepülő népszavazási sátraknál. Sőt, online is le lehet majd adni a voksokat.” – mondta Gajzágó József. Úgy vélte, a 7igenes népszavazás egy nagyon fontos újítást is hoz majd a hazai politikai részvételben, ugyanis a referendumon szavazhatnak majd azok is, akik 2023. október 23-áig betöltötték a 16. életévüket. Ahogy az EDF tagja megjegyezte: „kiemelten fontos, hogy a diákok, akik leginkább érintettjei az oktatás helyzetének, maguk is véleményt alkothassanak az ügyben.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom