A DK szimpatizánsai közül is sokan bírálják az átigazolt szocialista polgármestereket

Csanádi Dávid 2020. február 21. 17:16 2020. feb. 21. 17:16

A választókat erősen megosztotta, hogy Kiss László és Szaniszló Sándor a Demokratikus Koalíció színeiben folytatja pályafutását. Olyannyira, hogy még a DK-szimpatizánsai között szintén akadnak szép számmal, akik e lépés helyességét legalábbis megkérdőjelezhetőnek tartják.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pénteken közösségi oldalán alighanem az általános felháborodást akarta enyhíteni egy poszttal, amelyben szinte már sajnálkozva tekintett az MSZP-re, mert a két polgármester távozása után „ezek valószínűleg nem könnyű napok” a szocialisták számára. Gyurcsány szerint „nem lehet olyan csalódás, amely megkérdőjelezi egymás tisztességét és közös hitét, hogy egymásra vagyunk ítélve egy új Magyarország megteremtésében”.

A választókat azonban – úgy tűnik – nem sikerült ilyen egyszerűen megnyugtatni. A kommentelők között szép számmal akadnak olyanok, akiknek egyáltalán nem tetszenek a történtek. Ritkán fordul elő, hogy a DK-szimpatizánsai szembemenjenek elnökük véleményével, de most ez is megtörtént.

Szemezgettünk néhány hozzászólást a DK elnökének Facebook-oldaláról:

„Szerintem a Fidesz keze van a dologban, és még biztos lesz több is, hogy szétzilálja az összefogást.”

„Aki árulónak születik az is marad. Vigyázz, Feri! Az átlépő polgármesterekre értem.”

„Gyurcsány Úr! Az lett volna a helyes, hogyha az átlépni szándékozókkal megbeszéli, hogy előtte egy megbeszélésre hívják össze az MSZP és a DK vezetőit, és az átlépni szándékozókat, és az eredményt közzé kellett volna tenni. Szerintem hiba volt az átlépőket csak csendben befogadni. Gondoljon végig minden párt olyan intézkedést, ami az ellenzéki összefogást zavarja. Ez különösen igaz a DK-ra, amely párt a legelkötelezettebb híve a teljes ellenzéki összefogásnak.”

„Nem a legjobb időzítés volt ez az átigazolás... Annak örülök, hogy más pártok tagjai is elismerik a DK munkáját, politikáját, de hasznosabb lett volna, ha a saját pártjukban maradva támogatják ezt az irányt, és a jó kapcsolatok erősítésén dolgoznak..."

„Jópár emberben lesz ezért tüske olyan időkben, amikor az egyik legfontosabb téma az egymásra való odafigyelés, tolerancia, kompromisszum keresés...”

„Más fontos dolgok lehetnek a háttérben. A Főv. Közgyűléssel kapcsolatosan?"

„Mindenképpen össze kell fogni! A két MSZP-s nem járt el korrektül a pártjával szemben, és nekem ezért a két emberrel fenntartásaim vannak!”

„Nos, ha esetleg előtte egyeztettetek volna... Talán akkor a nyilvánvaló kára az MSZP-nek elkerülhető lett volna. Akkor ugye már vagy még vagy most is igaz, hogy VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!!!!!”

„Szerintem meg most a DK nem korrekt az ügyben. Egyeztetés nélkül nem kéne befogadnia senkit sem, szövetségesnek tekintett pártoktól.”

„Nem egymástól kellene elvenni a tagokat, hanem újakat szerezni. Így nem megy semmire az összefogás, sőt kiábrándulás lesz a vége.”  

Úgy tűnik, a DK szimpatizánsai sem támogatják azt a – ahogy Harangozó Tamás, szocialista frakcióvezető-helyettes fogalmazott – politikai kannibalizmust, amivel az ellenzék pártjai, most, választási kampányon kívül is egymás kárára szereznek pozíciókat. Az pedig már csak hab a tortán, hogy felütötte a fejét a gyanakvás: vajon mi lehet a háttérben? A Fővárosi Közgyűlésben szerzett többség? Netán a Fidesz keze?

Egyelőre nem lehet látni, hogy melyik gondolat a veszélyesebb, de egy szempontból mindegy: ha felveti a fejét a bizalmatlanság a már meglévő ellenzéki szavazók között, akkor az végzetes lehet a 2022-es kormányváltásra nézve.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, amellett, hogy egyértelműen az ellenzéki szövetség mellett foglalt állást, azért kijelentette, hogy „a közös ellenzéki politikát nem segíti az, ha valaki az MSZP kifosztására építi személyzeti politikáját”.

A Gyurcsány-poszt alól idézett kommentekből jól látható, hogy a szocialista pártelnök nincs egyedül ezzel a véleményével. Ahogy azzal sem, hogy nem tudja indokként elfogadni, hogy Kiss és Szaniszló azért mentek volna az MSZP-ből a DK-ba, mert Gyurcsány Ferenc pártjának Európa-politikája jobban megfelel nekik. Tóth Bertalan rámutatott: a DK Európa-politikája már az önkormányzati választások idején is ismert volt, ezt tehát nem lehet indok arra, hogy éppen most hagyja el a két politikus az MSZP-t.