A február a jelentkezések hónapja az oktatásban

M.I. 2023. február 3. 07:00 2023. feb. 3. 07:00

A felsőoktatási intézményekbe február 15-ig lehet jelentkezni. A jelentkezőknek érdemes a felvételi tájékoztatót újra elolvasni, mert a felsőoktatási intézmények a decemberben közzétett adatok egy részét pontosították, módosították, és új szakokat is meghirdettek, az általános felvételi eljárás rendjének megfelelően. Ugyancsak február 15-ig lehet a tavaszi érettségi vizsgára jelentkezni.

A meghirdetett felsőoktatási képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi menüpontjában – adta hírül az Oktatási Hivatal. A felvételizőknek február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, ami már kizárólag az Ügyfélkapu segítségével lehetséges. Ugyancsak február 15-e a kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje: ezt azoknak kell átutalniuk vagy bankkártyával kiegyenlíteniük, akik a díjmentesen megjelölhető háromnál több (de legfeljebb hat) képzésre jelentkeznek.

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg. Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Bizonyos szakok – a korábbi években közzétett – érettségi követelményeihez képest az intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett – ezek listája szintén a Tájékoztatóban olvasható. Továbbá megszűnik a jogszabályi minimumponthatár.

A felvételi eljárásról valamennyi tudnivaló a felvi.hu honlapon olvasható.

Tavaly a három legnépszerűbb felvételi szak a gazdálkodási menedzsment, a pszichológia és a jogász volt. Az idén a legnépszerűbb gazdasági szakok tandíja emelkedett a leginkább, átlagban félévente 40-50 ezer forinttal kell többet fizetni. A jogászképzések a vidéki egyetemeken 10-15 ezer forinttal kerülnek majd többe, a három budapesti jogi karon, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen változatlanok az árak – írta meg az Eduline.

A felsőoktatási intézmények egyébként az elszabadult energiaárakra hivatkozva döntöttek úgy, hogy emelik az önköltséges képzések árait.  

A legtöbb egyetemen viszont nem emelkednek a legnépszerűbb bölcsész- és társadalomtudományi képzések árai, így Budapesten az anglisztika, a pszichológia, valamint a kommunikáció- és médiatudomány, informatikai és mérnöki képzéseké sem. Nem emelkednek továbbá a pedagógusképzések és az orvosi, fogorvosi képzések díjai sem. A 2023-as tandíjakról az érdeklődők itt tájékozódhatnak. 

Ami jó hír, hogy az idén közzétett keretszámok alapján, a 2023 szeptemberében induló képzéseken több mint 90 ezer állami férőhely van.

A pedagógusképzésben az idén 10 685 állami ösztöndíjas férőhelyet hirdettek meg, míg tavaly az erre a tudományterületre felvettek száma összesen (ebben tehát a fizetős szakokon kezdők is benne vannak) 6453 volt.

Magasabb a gazdasági képzések állami férőhelyeinek száma is, mint ahányan tavaly ilyen szakra kerültek be: 2022-ben összesen 12 039 hallgató jutott be tandíjmentes gazdasági szakra, az idén viszont 12 949 állami férőhely vár betöltésre. Igaz, a népszerű gazdasági alapszakokon teljesen átszabták a felvételi szabályait, megszüntetve az előzetes központi ponthatárok rendszerét.

A felsőfokú intézményekbe való jelentkezés díja marad: három jelentkezési helyet továbbra is ingyen jelölhetnek meg a jelentkezők, a további helyekért 2000-2000 forintot kell fizetni.

Az 2022/2023. tanév május-júniusi érettségi vizsgájára szintén február 15-ig kell jelentkezni. Ez kétféleképpen tehető meg, vagy a jelentkezési időszakban – aki betöltötte a 18. életévét, ügyfélkapus azonosítást követően – az Érettségi Elektronikus Jelentkezési Lap (E-jel) programmal. Vagy a jelentkezési időszakban letölthető jelentkezési lappal postai úton tértivevényes küldeményben, vagy személyesen, vagy e-papír szolgáltatással. A jelentkezési lapokat csak a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban fogadják.

Az Oktatási Hivatal azt írja: „Ha a vizsgázó rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, Magyarországon bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban tehet érettségi vizsgát, függetlenül attól, hogy a középiskolában tanulta-e az adott vizsgatárgyat (azaz függetlenül attól, hogy szerepel-e osztályzat az adott vizsgatárgyból a középiskolai bizonyítványban)”.

Bár az érettségi a tanulói jogviszonnyal rendelkezőknek az első alkalommal tett javító- és pótló vizsga ingyenes, mindenki másnak mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha egy vagy több tantárgyból szeretne érettségizni.

Mivel az összeg a minimálbértől függ, a középszintű érettségi díja a következő, tavaszi vizsgaidőszakban 15 százalékkal emelkedik, így vizsgánként 35 000 forintra nő, az emelt szintű érettségi ára pedig 25 százalékkal lesz magasabb, vagyis vizsgánként 58 ezer forintot kell majd fizetni.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom