A február a jelentkezések hónapja az oktatásban

M.I. 2023. február 3. 07:00 2023. feb. 3. 07:00

A felsőoktatási intézményekbe február 15-ig lehet jelentkezni. A jelentkezőknek érdemes a felvételi tájékoztatót újra elolvasni, mert a felsőoktatási intézmények a decemberben közzétett adatok egy részét pontosították, módosították, és új szakokat is meghirdettek, az általános felvételi eljárás rendjének megfelelően. Ugyancsak február 15-ig lehet a tavaszi érettségi vizsgára jelentkezni.

A meghirdetett felsőoktatási képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi menüpontjában – adta hírül az Oktatási Hivatal. A felvételizőknek február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, ami már kizárólag az Ügyfélkapu segítségével lehetséges. Ugyancsak február 15-e a kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje: ezt azoknak kell átutalniuk vagy bankkártyával kiegyenlíteniük, akik a díjmentesen megjelölhető háromnál több (de legfeljebb hat) képzésre jelentkeznek.

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg. Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Bizonyos szakok – a korábbi években közzétett – érettségi követelményeihez képest az intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett – ezek listája szintén a Tájékoztatóban olvasható. Továbbá megszűnik a jogszabályi minimumponthatár.

A felvételi eljárásról valamennyi tudnivaló a felvi.hu honlapon olvasható.

Tavaly a három legnépszerűbb felvételi szak a gazdálkodási menedzsment, a pszichológia és a jogász volt. Az idén a legnépszerűbb gazdasági szakok tandíja emelkedett a leginkább, átlagban félévente 40-50 ezer forinttal kell többet fizetni. A jogászképzések a vidéki egyetemeken 10-15 ezer forinttal kerülnek majd többe, a három budapesti jogi karon, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen változatlanok az árak – írta meg az Eduline.

A felsőoktatási intézmények egyébként az elszabadult energiaárakra hivatkozva döntöttek úgy, hogy emelik az önköltséges képzések árait.  

A legtöbb egyetemen viszont nem emelkednek a legnépszerűbb bölcsész- és társadalomtudományi képzések árai, így Budapesten az anglisztika, a pszichológia, valamint a kommunikáció- és médiatudomány, informatikai és mérnöki képzéseké sem. Nem emelkednek továbbá a pedagógusképzések és az orvosi, fogorvosi képzések díjai sem. A 2023-as tandíjakról az érdeklődők itt tájékozódhatnak. 

Ami jó hír, hogy az idén közzétett keretszámok alapján, a 2023 szeptemberében induló képzéseken több mint 90 ezer állami férőhely van.

A pedagógusképzésben az idén 10 685 állami ösztöndíjas férőhelyet hirdettek meg, míg tavaly az erre a tudományterületre felvettek száma összesen (ebben tehát a fizetős szakokon kezdők is benne vannak) 6453 volt.

Magasabb a gazdasági képzések állami férőhelyeinek száma is, mint ahányan tavaly ilyen szakra kerültek be: 2022-ben összesen 12 039 hallgató jutott be tandíjmentes gazdasági szakra, az idén viszont 12 949 állami férőhely vár betöltésre. Igaz, a népszerű gazdasági alapszakokon teljesen átszabták a felvételi szabályait, megszüntetve az előzetes központi ponthatárok rendszerét.

A felsőfokú intézményekbe való jelentkezés díja marad: három jelentkezési helyet továbbra is ingyen jelölhetnek meg a jelentkezők, a további helyekért 2000-2000 forintot kell fizetni.

Az 2022/2023. tanév május-júniusi érettségi vizsgájára szintén február 15-ig kell jelentkezni. Ez kétféleképpen tehető meg, vagy a jelentkezési időszakban – aki betöltötte a 18. életévét, ügyfélkapus azonosítást követően – az Érettségi Elektronikus Jelentkezési Lap (E-jel) programmal. Vagy a jelentkezési időszakban letölthető jelentkezési lappal postai úton tértivevényes küldeményben, vagy személyesen, vagy e-papír szolgáltatással. A jelentkezési lapokat csak a területileg illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalokban fogadják.

Az Oktatási Hivatal azt írja: „Ha a vizsgázó rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, Magyarországon bármelyik vizsgatárgyból bármelyik vizsgaidőszakban tehet érettségi vizsgát, függetlenül attól, hogy a középiskolában tanulta-e az adott vizsgatárgyat (azaz függetlenül attól, hogy szerepel-e osztályzat az adott vizsgatárgyból a középiskolai bizonyítványban)”.

Bár az érettségi a tanulói jogviszonnyal rendelkezőknek az első alkalommal tett javító- és pótló vizsga ingyenes, mindenki másnak mélyen a zsebébe kell nyúlni, ha egy vagy több tantárgyból szeretne érettségizni.

Mivel az összeg a minimálbértől függ, a középszintű érettségi díja a következő, tavaszi vizsgaidőszakban 15 százalékkal emelkedik, így vizsgánként 35 000 forintra nő, az emelt szintű érettségi ára pedig 25 százalékkal lesz magasabb, vagyis vizsgánként 58 ezer forintot kell majd fizetni.