A fenyegetések ellenére, az SZFE kancellár-ezredese utalta a sztrájkolók fizetését

HírKlikk 2020. október 11. 10:35 2020. okt. 11. 10:35

Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja aláírta az utaláshoz szükséges papírokat. Ehhez fizikailag nem tartózkodott az egyetemen.

Bár korábban a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, Szarka Gábor azt mondta, addig nem tudja elutalni a béreket, amíg nem jut be az egyetemre, pénteken az SZFE dolgozói megkapták a fizetésüket – mondta egy egyetemi dolgozó a Telexnek. A lap a dolgozót idézve, azt írta: az új kancellár a papírok aláírásához nem járt bent fizikailag az egyetemen.

A kifizetésről az egyetem hallgatói önkormányzata (HÖK) is beszámolt a Facebook-oldalán. Mint írta, „egy pillanatig sem szabadott volna kérdésesnek lennie, hogy az egyetem dolgozói megkapják-e az elvégzett munkáért járó bérüket" – írta az eduline.hu.

A kancellár egy korábbi interjúban arról beszélt, „ha valaki komoly ember, komoly vezető, akkor nem fog egy kocsi hátulján, egy kocsmában, vagy egy kávézóban úgy pénzügyi dokumentumokat aláírni, hogy egyébként az egésznek a hátteréről mit sem tud. Ilyen körülmények között nem lehet felelős döntést hozni." Szarka Gábor egyébként rögtön a kinevezése után megpróbált bejutni az egyetemre, de a hallgatók ezt megakadályozták, majd a héten is újra megpróbálkozott ezzel – sikertelenül.

Zalán János, az SZFE oktatási rektorhelyettese azonban a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a héten elmondta, bár nem az ő kompetenciája ezt bejelenteni, tudomása szerint, a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor megkezdheti a munkát.

Mindeközben – amint arról a Hírklikk is beszámolt – péntek délután az egyetem hallgatói felállítottak egy vár-szerű installációt az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Fő utcai épülete előtt, és bejelentették, hogy egy hétig folyamatosan őrizni fogják.

Forrás: Eduline