A Fidesz alkotmányos szintre emeli a kirekesztést és a korrupciót

HírKlikk 2020. november 20. 10:19 2020. nov. 20. 10:19

A Fidesz alkotmányos szintre emeli az az intézményesített korrupciót és a kirekesztést – mondta Harangozó Tamás, az MSZP palamenti frakcióvezető-helyettese, az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön. „Vérlázítónak” nevezte a fideszes javaslatok benyújtásának körülményeit is.

„A Fidesz, amikor a hatalomról meg a pénzről van szó, akkor nem ismeri a tréfát”; az alaptörvénye is ezzel a két, számára fontos kérdéssel foglalkozik – mondta.

A ’gránitszilárdságú’, „alaptörvénynek hívott fideszes házirend” módosítása átírja a közpénz fogalmát, a tao-pénzek például már nem lesznek közpénzek. Korábban az MSZP, illetve a DK perrel ki tudta kényszeríteni, hogy a nyilvánosság elé kerüljön a tao-pénzek és a Magyar Nemzeti Bank alapítványi pénzeinek az útja, de mostantól „a bíróság keze is meg lesz kötve. Erről szól a játék” – hívta fel a figyelmet.

Ezen túl, már egy éve folyik ezermilliárdos állami vagyonrészek alapítványokba hordása – ebből a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványa körüli vita volt a legzajosabb – és „valószínűleg azért is, mert egyre kevésbé biztosak” a 2022-es győzelmükben, most kétharmados törvénnyel akarják megakadályozni, hogy később bármit lehessen ezekkel a vagyonokkal tenni, „például visszatenni a közösbe, ami nyilvánvalóan majd a mi szándékunk lenne” – mutatott rá.

Harangozó „emberileg és lelkileg is „megviselőnek” nevezte az Alaptörvényről szóló parlamenti vitának az „apu fiú, anyu lány” részét, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter felvezetésében „hidegnek”, „ridegnek”, „ijesztőnek” és „gyomorforgatónak” nevezett.

Harangozó kijelentette, „Szenvtelenül gyakorlatilag azt írták körbe, hogy azoknak az embereknek, akik nem abba a (…) nemcsak vallás-, hanem (…) családmodellben és élettársi vagy párkapcsolati modellben gondolkoznak, ami szerintük az egyedül üdvözítő, azoknak gyakorlatilag nincs helyük köztünk, sőt, nincs joguk ahhoz, nemhogy (…) gyereket neveljenek, hanem az egész hangulata az volt, hogy elmondták, nekik gyakorlatilag létezni is igen kevés joguk van.”

Rámutatott: mindegy, hogy valakinek a szexuális irányultságáról, a származásáról vagy a nemzetiségéről van szó: „Megbélyegzem és azt mondom, hogy neked nincs jogod itt lenni egyáltalán”.

„Rázott a hideg, amikor ezeket szenvtelenül, szemrebbenés nélkül (…) elmondták a magyar Országgyűlésben már megint” – hangsúlyozta mondata végét.

Elmondta: korábban is sokat gondolkozott azon, hogy a magyar nemzet az elmúlt évszázadban „hogy jutott az egyik őrületből a másikba”. Hogyan juthatnak oda „apák, édesanyák, hogy örömmel, kis zászlóval a kezükben, küldik a halálba gyereküket egy háborúba. Hogy miként jut el egy ország odáig, hogy megőrül és zsidótörvényeket hoz, majd utána kiirtja a saját honfitársait. (…) Hogyan jut el egy ország oda, hogy mondjuk akár egy kommunista ideológia alapján embereket öl meg.”

„Mindig valahol elkezdődik” – szögezte le.

A műsorvezető felvetésére, hogy ahol most tartunk, az még nem a pusztításról szól, azt felelte, „Ami tegnap hangulatában elhangzott, az a kirekesztésről szól; az a másik ember legalapvetőbb, valóban emberi méltóságát érintő kérdés tagadásáról szól, és nem arról, hogy neki mihez van joga, hanem arról, hogy létezni – mint ilyen típusú embernek – van-e joga vagy nincs” – mondta.

Úgy folytatta: az „apa férfi, anya nő” részt azért tette a Fidesz az alaptörvénybe, „hogy a lopás-részét meg a hatalmi részét elfedje”.

Harangozó erősen ostorozta a kormányt, hogy amikor több millió ember várt éjszaka a rendeletére a kijárási korlátozások szigorításáról, hogy megtudják, másnap reggeltől mi történik velük, akkor a rendelet helyett alkotmánymódosítás, választójogi törvénymódosítás és 34 másik törvényjavaslat érkezett.

„Az milyen kormány már, amelyik ezeknek a törvényeknek az elkészítésével tud foglalkozni, (…) de azzal, hogy az ország lakosságának az életét alapvetően (…) átalakító jogszabályokat nem hajlandó és nem képes meghozni – szerintem vérlázító ez egymagában” – mondta.

A választási törvény módosításából kiemelte: meg fogják könnyíteni a határon túli levélszavazatokkal való csalást, mert ezentúl nem kell a szavazatokat borítékba tenni és lezárni, ez pedig visszaélésekre ad alkalmat. A szavazólapot pedig le lehet fényképezni.

Hát ki nem tudja Magyarországon, hogy a választási csalás egyik legnagyobb melegágya (…) az, hogy akkor kapod meg a pénzt vagy a krumplit (…), ha szépen (…)  a telefonodon megmutatod, hogy a jóra szavaztál?”

Ezek bekerülnek a törvénybe, de a plakátok és a közterület-használat szabályozása meg a Pest megyei választókerületek újrarendezése, melyek hiánya alaptörvényt sért, nem.

A kedd éjjel benyújtott 36 kormányjavaslat közül kiemelte még a drónhasználatról szólót, amely szerint „effektíve élő ember nem fog tudni drónt használni”, mert előtte 30 nappal engedélyt kell kérni; és a honvédelmi törvényt.

Ebben az szerepel: a honvédelmi alkalmazottaknak 300 órára felemelik a kötelező túlmunkájukat, a Honvéd Kórházban dolgozóknak, például az orvosoknak is, pedig akár 450 órára. „Ez 60 nap majdnem egy évben. Két hónap, 12 hónap alatt. Ezzel köszönik meg most éppen, sunyiban” a munkájukat – mondta Harangozó.

Forrás: Hírklikk