„A Fidesz csak a szegénységet garantálja a nyugdíjasoknak"

HírKlikk 2020. november 23. 14:10 2020. nov. 23. 14:10

Az MSZP közleményben hívja fel a figyelmet: a KSH adatai szerint, még a járvány előtt, 2019-ben 72 ezer nyugdíjassal nőtt azoknak a száma, akiknek 105 ezer forintnál kevesebből kellett biztosítaniuk a megélhetésüket. Ennyi nyugdíjas került a szegénységi küszöb alá, ennyien kerültek szegénysorba békeidőben, és őket még kiszolgáltatottabb helyzetben érte a válság.

A szocialisták úgy vélik, a kormány továbbra sem hajlandó lépni annak érdekében, hogy a nyugdíjasok lecsúszását megállítsa, pedig ők nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve. Az MSZP szerint a Fidesz az inflációkövető nyugdíjemelés technikájával lényegében kifosztja az időseket. Ennek pedig az az eredménye, hogy több mint 293 ezer nyugdíjas él szegénységben, és ők már képtelenek lépést tartani az árak drasztikus emelkedésével.

Úgy vélik, az Orbán-kormány kudarcos válságkezelése miatt, még nehezebb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok, mivel a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, az infláció pedig az egekbe szökött. Azzal pedig, hogy a jelenlegi helyzetben a Fidesz továbbra is tétlenkedik, csak egy dolgot tud garantálni az időseknek: a szegénységet.

Az MSZP szerint azonban az időskori tisztességes megélhetés mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként azt javasolja, hogy a nyugdíjemelések meghatározásánál a fizetések növekedését is vegye figyelembe a kormány, vagyis térjen vissza a svájci indexálás szerinti nyugdíjemeléshez. Fel kell zárkóztatni az alacsony összegű nyugdíjakat, ezért első lépésként a 13. havi nyugdíjat kell minden nyugdíjas számára azonos összegben megállapítani. Ezt követően, pedig arra van szükség, hogy egy átmeneti időre ne százalékos nyugdíjemelésre, hanem egyösszegű nyugdíjemelésre kerüljön sor. Ezzel ugyanis a nyugdíjasoknak több, mint a kétharmada jobban járna – írják.

A ma még aktívak számára pedig, olyan igazságos nyugdíjazási rendszert javasolnak, amely mind a rugalmas nyugdíjba vonulást, mind a méltányos induló nyugdíjat biztosítani tudja.

Forrás: MTI-OS