A Fidesz elleni orvosság megérné az árát

Föld S. Péter 2021. február 24. 18:10 2021. feb. 24. 18:10

Lopás, hazudozás, gőg és hatalmi arrogancia elleni vakcinát ajánlott a kormánynak Jakab Péter, a Jobbik elnöke a parlamentben. Az ötlet szellemes, de nem teljesen eredeti: Karinthy Frigyes már a múlt század húszas éveiben „feltalálta” a bűvös széket, amelybe ha egy csapodár asszony, vagy egy korrupt hivatalnok beleül, kénytelen lesz igazat mondani.

Nem volt nagyon népszerű a Fidesz képviselőinek körében, amivel Jakab kecsegtette őket, jött is rá azonnal a szokásos érvelés: Gyurcsány. Nem akadnánk fenn ezen, megszoktuk már, hogy Orbán Viktor pártjának soraiból bármilyen bírálat esetén az a válasz, hogy Gyurcsány. (A kicsivel műveltebb, és tagolt beszédre is képes politikusaik ehhez még rendre hozzáteszik, hogy Soros.) Úgyhogy, nem is ezen rugóznánk, hanem továbbgondolnánk az ötletet. Mégpedig egy olyan szer feltalálásával, amely, ha valaki elfogyasztja, meggátolja, hogy az illető szégyent hozzon a hazájára, és kárt okozzon a nemzetének. Vagyis, rossz hírét keltse azzal, hogy lebontja a jogállamot, és még a saját maga által hozott törvényekre is magasan tesz. Megszállja a sajtót, korszerűtlenné és versenyképtelenné butítja az oktatást, feladatainak elvégzésére alkalmatlanná alakítja az egészségügyet.

Ami a varázsszer állagát illeti, legjobb talán egy ízletes csokoládé lenne, mert az édességet szinte mindenki szívesen fogyasztja. Többféle kiszerelésben létezne ez a termék, és nemcsak dózisokban különbözne, de típusában is. Volna olyan, amit kifejezetten kormánytagok, sőt, a miniszterelnök számára fejlesztenének, míg a termék más változatai mezei politikusokkal szemben volnának bevethetők.

Egy ilyen szer kifejlesztése persze nem két fillér, talán még a Puskás Aréna alá tervezett nagyon titkos alagút bekerülési költségénél is többe kerülne. Nem is menne egyik napról a másikra, hiszen, akárcsak a koronavírus elleni vakcina esetében, tudóscsoportok megfeszített munkája kellene hozzá. 

Az eredmény azonban – egy normális, élhető ország – megérné a befektetett pénzt és energiát.