A Fidesz megint a korrupció oldalára állt!

Ujhelyi István 2021. október 22. 12:32 2021. okt. 22. 12:32

Ennél őszintébb és egyértelműbb beismerés nem is kell az állami szintű korrupcióra: a Fidesz EP-képviselői – bár valamiért ezt nem verték nagy dobra – nem támogatták az Európai Parlamentben az offshore-bizniszek elleni hatékonyabb fellépést.

A strasbourgi plenáris ülésen nemrég szavaztunk a Pandora-iratok néven elhíresült tényfeltáró adatszivárogtatás kapcsán összeállított állásfoglalásról, amely azonnali intézkedéseket követelt az adóelkerülés, az adócsalás és a pénzmosás visszaszorítására. Az Európai Parlament jelentős többsége által (578 igen, 28 nem és 79 tartózkodás) elfogadott dokumentumban felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy lépjen fel jogi eszközökkel azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek nem hajtják végre megfelelően a hatályos jogszabályokat.

Egyértelművé tettük, hogy a nyilvánosságra került adatok alapján, minden egyes szálat fel kell tárnia a tagállami hatóságoknak, minden – a tényfeltáró cikkekben – megemlített személyre ki kellene terjeszteni a vizsgálatokat. A nagy többség által elfogadott állásfoglalás azt is megemlíti, hogy az európai ügyésznek is meg kellene fontolnia az esetleges vizsgálódást a nyilvánosságra került adatok kapcsán. Az EP-dokumentum jogszabály-javaslatot kér az úgynevezett „aranyútlevéllel” szerzett állampolgárság és a letelepedési programok szabályozására is.

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt egy nemzetközi újságírói együttműködés eredményeként megszületett, tényfeltáró cikksorozatnak köszönhetően derült fény vezető politikusok és politika-közeli üzletemberek titkos offshore-érdekeltségeire. Az úgynevezett Pandora-iratok buktatták le (és egyesek esetében buktatták meg) például Andrej Babiš cseh miniszterelnököt, Níkosz Anasztasziádesz ciprusi elnököt, Wopke Hoekstra holland pénzügyminisztert, Tony Blair korábbi brit miniszterelnököt, vagy épp John Dalli korábbi máltai minisztert és uniós biztost. A magyar sajtóban is megjelent, hogy a Pandora-iratok kapcsán nem csak európai, de magyar érintettek is vannak. A kiszivárgott adatokból kiderült, hogy a NER fontos emberei, így például Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasai is rendelkeztek titkos offshore-üzletekkel, de további kormányközeli üzletemberekről is kiderült: olykor milliárdos érdekeltségű offshore-cégekben voltak tulajdonosok.

Rendkívül tanulságos, hogy kik és hogyan szavaztak az Európai Parlament plenáris ülésén erről az állásfoglalásról. A Fidesz EP-képviselői ugyanis azon kevesek közé tartoztak, akik tartózkodtak a szavazásnál, vagyis nem támogatták a hatékonyabb fellépést az offshore-bizniszekkel szemben és nem támogatták például a letelepedési kötvények ügyében történő lépéseket sem. Érdekes módon, egyedül a KDNP képviseletében még az Európai Néppárt frakciójában ragadt Hölvényi György – amolyan utolsó partizánként – megszavazta a dokumentumot; nyilván nem mert a Néppárt frakciótöbbségével szembemenni ebben az alapvető tisztességet érintő kérdésben.

Végtelenül önleleplező ez a történet, a Fidesz a hazai kommunikációban bátor szabadságharcosnak igyekszik mutatni magát, de szép csendben a mocskos kis üzleteik miatt viszont rettegve védik be egymást, amikor kell. Ez minden, csak nem a magyarok érdekeinek képviselete. Ezt úgy hívják: szégyen.