A Fidesz megveti, lenézi az embereket

Németh Péter 2021. május 19. 15:45 2021. máj. 19. 15:45

Elárasztotta a Fidesz a közösségi médiát politikai hirdetésekkel; nem is tagadja, hogy ezeknek ő a feladója. Nem tudom, hogy tagadhatná-e, nem ismerem az ide vonatkozó szabályokat, de – így – ez nem is különösebben érdekes: ott áll feketén-fehéren, hogy a kormánypárt hirdetéséről van szó. Az aktivitást több dolog válthatta ki; alapvetően az, hogy e téren, korábban, nagyon gyengének mutatkozott a párt. Nyilván – Orbán Viktorból kiindulva – alábecsülte ezt a felületet, mint reklámhordozót. Orbán Viktorról ugyanis köztudomású, hogy szinte büszke arra, mennyire nem szereti használni a modernebb eszközöket, és – feltételezhetően – nem is bízott meg bennük. Az önkormányzati választások során elszenvedett vereségek után, azonban kénytelen volt belátni, muszáj változtatni a filozófián; ebben az új világban a Facebook elengedhetetlen hirdetés-hordozó.

A másik ok, legalább is erről lehet olvasni – amúgy az előzőekkel összefüggésben –, hogy a főpolgármester választás idején, túl későn kezdtek el hirdetni. A szakemberek szerint sokkal korábban kellett volna megtenni. Ezért is sikerült mostanra meggyőzniük a miniszterelnököt – már ha kellett győzködni –, hogy haladéktalanul hozzá kell látni Karácsony Gergely lejáratásához.

Ennek megfelelően, tulajdonképpen a főpolgármester bejelentésének másnapján hozzáláttak a munkához; sorra gyártották és gyártják a filmeket. Ezek a filmek egytől-egyig Karácsony alkalmatlanságáról szólnak, de most már nem úgy, mint 2019-ben; az a módszer és jelzős szerkezet ugyanis – mint kiderült – nem működött. Karácsony, a naponta hangoztatott alkalmatlansága ellenére, simán behúzta a Tarlós elleni párharcot, következésképp ennél erőteljesebb kampányt kell most indítani ellene. Már csak azért is, mert most sokkal nagyobb a tét: a kormányzás, és maga Orbán Viktor. Ezért aztán, ugyan a választásokig még majd’ egy év van hátra, nem lehet megengedni, hogy Karácsony országszerte szimpatikussá váljon, és ezúttal az sem elegendő, ha a testvérét bérlik fel a szidalmazására. Több kell ennél.

Így került elő a bevált recept: olyanokkal kell összefüggésbe hozni, akik eddig is ott szerepeltek a Fidesz halál-listáján, és akik esetében működött a lejáratás. Így lett – a Soros-ügynök mellett – Gyurcsány Ferenc jelöltje, bábja Karácsony Gergely, mit sem törődve azzal, hogy a Demokratikus Koalíciónak és annak elnökének megvan a saját jelöltje, Dobrev Klára személyében. Hogy a kormánypárt elemzői úgy kalkulálnak, hogy a kihívó majd Karácsony lesz, netán abban bíznak, hogy képesek lesznek úgy meghekkelni az előválasztást, hogy az lesz a győztes, akire ők tesznek, azt nem tudni. Kétségtelen, hogy minden induló megkapja a maga negatív, lejárató kampányát, de Karácsonyra nagyságrendekkel többet költenek. Ebből a tematikából viszont az is következik, hogy a Fidesz mélyen lenézi a választókat; abból a feltételezésből indul ki, hogy a szavazók képtelenek egy összetettebb gondolatra. Azaz, ha azt mondják nekik, hogy Karácsony egyenlő Gyurcsány, illetve Gyurcsány marionett figurája Karácsony, akkor már nem jutnak el odáig, hogy az lehetetlen, hiszen ott van a DK saját jelöltje, Dobrev Klára.  Meglehet, hogy így is van; az emberek az egyszerűsített üzenetek alapján működnek, és elhiszik, hogy a főpolgármester tulajdonképpen egy svindler. Egy csaló, aki nyelvtudás és igazi felsőfokú végzettség nélkül törekszik a hatalomra. Nagyjából ilyen állítások vannak a hirdetésekben, lényegében csupa hazugság. És ezek mellé társul a jobboldal médiája, amely – most már hivatalosan is tudjuk – vezényszóra cselekszik. Eddig se hittünk mást, de azok után, hogy kiderült: Kubatov Gábor megígérte Borkainak, hogy blokkolni fogják a róla szóló híreket a Fidesz által eltartott felületeken, már kétségünk sem lehet. Az Origo például levonult Nyírtasra, hogy kocsmában ülő embereket, illetve egy zilált külsejű férfit szólaltasson meg Karácsony mellett, a szorgosan kaszáló parasztembert, egy, a leckét jól felmondó úriembert, meg egy háziasszonyt pedig a miniszterelnök-jelölt ellen beszéltessen. Utóbbiak jól megtanulták, mit kell mondani; az asszony például nagyon felkészülten beszélt arról, hogy Karácsonynak jogosítványa sincs, ráadásul a kerületében is bukásra állt. Nyilvánvaló, hogy Nyírtason mindezzel tisztában vannak, és ott különösen zavaró, ha egy kormányfőnek nincs még jogosítványa sem. 

Mondanám: nincs semmi új abban, amit most a Fidesz művel, de mégis: ennyire ostobának talán még sosem nézte az embereket. A nagyobbik baj, hogy le is nézi őket.