A Fidesz nem legyőzni, hanem megsemmisíteni akarja az ellenfelet

Kardos Ernő 2019. október 8. 09:35 2019. okt. 8. 09:35

A kampány finisében Lázár János, aki korábban a Fidesz erős embere volt, politikai teljesítménye miatt megdicsérte Botka Lászlót. A szegedi polgármester eddig nem reagált sem a dicséretre, sem arra, hogy Lázárt letolta a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor. Botkát ez a hír is hidegen hagyta, viszont felhívta a figyelmet Pintér Sándor belügyminiszter szegedi beszédére, amelyben egyértelműen cáfolta a Fidesz propagandáját, amely szerint ha az ellenzék győz, akkor migránsokat telepítenek a városba.

Jól jött önnek Lázár János dicsérete, amiért a miniszterelnökség első emberét azonnal le is teremtette Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója?

Miután egyikük sem szegedi, ezért szóváltásuk teljesen mértékben hidegen hagy. Készülök a következő kampányeseményemre!

Azért sokakat meglepett, hogy az önkormányzati választás előtt egy héttel még Lázár János is elismerte az ön teljesítményét. Így sem érdekli?

Nézze, egy héttel a választások előtt elsősorban a szegedi választópolgárok véleménye érdekel. A két Fidesz politikus szóváltása csak nagyon áttételesen jutott el hozzám.  

Ilyen mocskos kampány talán még soha nem volt a rendszerváltás óta. Mit szól hozzá?

Feltehetően az a Fidesz célja, hogy az emberek kedvét elvegye a választáson való részvételtől, mást nem is tudok elképzelni. Szegeden azonban normális mederben zajlanak a dolgok. Én elsősorban azért szeretem a kampányt, mert ilyenkor a politikára inkább nyitottabbak a városlakók. A napi találkozókból – ma öt hat ilyen volt – újabb ötleteket kapok.

Időközben a kormánysajtó azt sulykolja, hogy ha Szeged ellenzéki kézen marad, akkor betelepítési célpont lesz. Erre rákérdeznek az emberek a kampányfinisben?

Ez nevetséges, a városban ezen legfeljebb jót mosolyognak. Akadnak azért olyanok is, akiket felháborít, ha a Fidesz annyira lenézi őket, hogy ilyen nyilvánvaló hazugságot terjeszt. Ráadásul nemrég Pintér Sándor belügyminiszter egy helyi Fidesz fórumon korrekt módon elismerte, hogy a menekültügyi eljárás teljes egészében kormányzati hatáskör. Az önkormányzatok, ha akarnak, sem fogadhatnak be, vagy telepíthetnek le migránsokat. Tehát a legilletékesebb cáfolta a fideszes kampányt!

Az érzékelhető, hogy kormányerők nem a programját támadják. Kritizálják viszont azért, mert szerintük ön gyerekekkel kampányol. Elfogadja ezt a bírálatot?

Ezen már tényleg csak nevetni lehet, hisz egy olyan képviselő vádol ezzel, aki családi napokat szervez, ahová gyerekeket is hívnak. Mi soha, semmilyen kampányra nem hívtunk gyerekeket, és nem is fogunk. Engem azért támadtak ezzel, mert azt állították, hogy az iskolák mellett vannak a plakátjaim, amit egyébként semmiféle szabály nem tilt. A szegediek jól látják, hogy több százszor annyi fideszes óriásplakát, és „elefántfül”, tehát villanyoszlopra kiakasztható kép van a városban, mint az összefogó ellenzéknek.

Ha már a kritikánál járunk, mit szól ahhoz a bírálathoz, hogy a Fidesz emberei szerint az önkormányzat beszállítója veri az egyik női alkalmazottját. Tudott erre reagálni a helyi sajtóban?

A helyi újság, a Délmagyarország a kampányidőszakban egyszer sem írta le a nevemet. Kampányeseményeimet pedig rendszeresen elhallgatja. Ez a lap egyébként a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oszlopos tagja, s csak követi a máshol is alkalmazott gyakorlatot. Szégyen! Ezzel szemben azt a hazugságot terjesztette a Fidesz, hogy „közeli ismerősöm”, aki szerződéses kapcsolatban van az önkormányzattal, felpofozott egy nőt. Ebből az állításból csak két dolog nem igaz: ezt az embert nem is ismerem, másrészt, mint kiderült, az önkormányzat semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll a cégével.

Pedig a helyi Fidesz alelnök, Nemesi Pál – gondolom tisztán keresztényi alapon – úgy fogalmaz, hogy nem engedhető meg, hogy nőverők mocskolják be a Szeged szép nevét. Mit szól hozzá?

Azt, hogy szégyellje magát az, aki leírta neki ezt a szöveget egy papírra, hogy olvassa fel. Továbbá szégyellje magát ő maga is, mert végül felolvasta ezt a szöveget. Egyébként pedig azzal, hogy ilyen aljas és hazug módon használták fel az ügyet, megaláztak minden hölgyet, akivel ilyesmi elfordul. Ezek persze már semmit sem szégyellnek.

Van azért olyan fórum a városban, melyen keresztül az ön mondandója is eljut a választókhoz?

Van, mindig akadnak tisztességes orgánumok, ilyen a Rádió 88, s van még internetes felület is. Ez persze töredéke a Fidesz sajtójának, ezért is létfontosságú, hogy személyesen találkozhassak minél több választóval.

A szocialista párt, illetve a baloldal rendre az ön példáját emlegeti, hogy ha jól működő önkormányzatokról beszél. Sokan tanulmányozzák az ön gyakorlatát?

Azt hiszem. Tudja, a Fidesz azzal riogat, hogy ha az ellenzék kerül hatalomra egy településen, akkor nem lesznek fejlesztési pénzek. Ez persze nem igaz, hisz ma már szinte köztudott, hogy a magyar városok közül Szeged nyerte el a legtöbb uniós támogatást. Lényegében megállás nélkül építkeztünk az elmúlt néhány évben.

Mit szól ahhoz, hogy Karácsony Gergely brüsszeli sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az unióban a jelenleginél is jobban és közvetlenül támogatnák a magyar városokat. Gondolja, hogy a kormány ezt megakadályozná?

Abban biztos vagyok, hogy a Fidesz szívesen megakadályozná, de szerintem képtelen lesz rá.

Amennyiben jól tudom, készül egy olyan törvény, hogy a városok által elnyert uniós pénzt egy állami ügynökség fogja elkölteni. Van erre esély?

Azt tudjuk, hogy a Fidesz korlátozná az önkormányzatiságot, mert a kormány semmiféle autonómiát nem tűr. Ebből a szempontból is fontos az önkormányzati választás eredménye, hiszen minél több településen győznek az ellenzéki jelöltek, akkor annál nehezebb lesz Orbán Viktor tervét keresztülvinni. Mi Szegeden bizakodóak vagyunk, hogy a városlakók értékelik a munkánkat, s remélem, az ország más részén is győznek az ellenzék közös jelöltjei.

Szó esett már arról, hogy a programját nem támadják, de önt sem különösebben érdekli a Fidesz helyi szervezetének elképzelése. Vagyis nem lesz vita a városban?

Azzal kezdtem a kampányt, hogy jeleztem a Fidesz által támogatott jelöltnek: állok rendelkezésre, ha a város ügyeiről vitát akar. Nem kaptam kihívást, ami nem lepet meg. A Fidesz az elmúlt években teljesen kiölte a magyar politikai életből a vitát. Ugyanis a Fidesz nem legyőzni akarja az ellenfeleket, hanem megsemmisíteni akarja őket.