A Fidesz szimpatizánsai még nem tudják, hogy milyen pártra szavaznak

Föld S. Péter 2019. május 6. 07:12 2019. máj. 6. 07:12

Egyre inkább úgy néz ki, hogy az Európai Parlamenti választás után a Fidesznek távoznia kell a Néppártból. És az is egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a lehetőség a Fidesznek nincs ellenére. Lehet, hogy nem ezt akarják, de van már B-tervük, és ezt nem is titkolják.

A B-terv pedig az, hogy a szélsőségesekkel egy új pártcsaládot hoznak létre, mely reményeik szerint komoly tényező lehet az Orbán Viktor szerint balra tolódó Néppárttal szemben. Marine Le Pen már be is jelentette, hogy szívesen látná a Fideszt (és a lengyel kormánypártot) a  Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakcióban. Ez persze még kissé odébb van, ám az, hogy Le Pen elképzelhetőnek tartja az együttműködést a Fidesszel, minimum jelzésértékű.

Hogy ténylegesen mi történik, melyik forgatókönyv valósul meg, azt persze most még nehéz volna megmondani. Minden a választási eredmény függvénye: ha a Néppárt jól szerepel a május végi választáson, akkor nem lesz égetően szüksége a Fideszre – ebben az esetben gyakorlatilag biztosra vehető, hogy kiteszik Orbánék szűrét a pártcsaládból.

Ha a Néppárt még a vártnál is gyengébben szerepel, akkor válaszút elé kerül. Vagy úgy gondolják, hogy a szavazatnak nincs szaga, vagyis, a Fidesz tizenvalahány voksára is szükségük van, vagy úgy döntenek, hogy a választók azért büntették őket, mert egy olyan populista párt, mint a Fidesz, még mindig a néppárti frakció tagja lehet.

Nekünk, magyaroknak mindez azért lehet érdekes, mert a Fidesz szimpatizánsok most azzal a meggyőződéssel szavaznak majd Orbán pártjára, hogy ezzel a Néppártot erősítik az Európai a Parlamentben. Miközben nem kizárt, hogy a valóság ellentmond majd ennek, és a Fidesz kizárásával - vagy, ha nem várják meg, míg kirakják őket, akkor kilépésével -, egy olyan párt képviselőit juttatják be az Európai parlamentbe, amely már deklaráltan is eltávolodott a keresztény-konzervatív értékektől és az Európa-ellenes, populista erők közé sorolja magát.

Olyan ez, mintha az ember felszállna a Nagykanizsa felé tartó vonatra, s csak az utazás végén jön rá, hogy a szerelvény Debrecenbe érkezett. Lehet reklamálni a kalauznál, vagy bárki atyaistennél, de ettől már semmi sem változik, az illető, akár tetszik neki, akár nem, egy Debrecenbe érkező vonat utasa volt.