A Fidesz úgy írná át a választási törvényt, hogy az ellenzék ne tudjon nyerni

HírKlikk 2019. november 20. 08:11 2019. nov. 20. 08:11

Az önkormányzati választási eredmények ismeretében több ponton is módosíthatja a választási törvényt a kormány a következő időszakban – tudta meg a Blikk. A lap szerint konkrét döntés még nincs, de a kormányzati agytrösztök dolgoznak ezeken az ötleteken.

A Blikk úgy tudja, az egyik elképzelés szerint csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, vagyis nem bújhatnának civil szervezetek, egyesületek mögé a jelöltek, mint tették októberben a kormányerők és az ellenzéki összefogás pártjai is, sok helyen eredményesen. 

Újra nekifuthatnak a választási regisztráció bevezetésének (azaz annak, hogy szavazni csak akkor lehessen, ha az ember felveteti magát a választói névjegyzékbe), amelyet az Alkotmánybíróság hét évvel ezelőtt már elkaszált. Azóta azonban a tagok kicserélődtek, legutóbb pont annak a Stumpf Istvánnak járt le a mandátuma, aki a legnagyobb ellenzője volt a regisztrációnak.

Ha fél évvel a választás előtt regisztrálni kell, akkor egy választás előtti botrány nem tudja mozgósítani a szavazókat, így például a Borkai-ügy sem fájhatott volna ennyire a kormánypártoknak.

Vizsgálják a győzteskompenzáció rendszerének eltörölését is, vagyis azt, hogy a győztes jelölt után maradó töredékszavazatok is parlamenti helyeket hozhatnak. Ha 2022-ben minden választókerületben egy az egy ellen folyik a küzdelem (azaz egy kormánypárti jelölttel szemben egy ellenzéki jelölt áll), akkor megváltozott erőviszonyok esetén a győztes túlnyerheti magát. Az biztos, hogy alapos modellszámítások előzik majd meg az erről szóló döntést – értesült a lap.

A lap kereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy kommentálják az értesüléseiket. Az igazságügyi tárca válaszolt, azt írták, jelen pillanatban nincs napirenden a választási eljárásról szóló törvény módosítása.

Forrás: Blikk