Fővárosi Törvényszék elnöke: emelni kell a bírák és igazságügyi alkalmazottak bérét

HírKlikk 2024. október 14. 12:30 2024. okt. 14. 12:30

Elengedhetetlen a bírák és igazságügyi alkalmazottak béremelése, mert ha a jelenlegi elvándorlási tendencia folytatódik, akkor Kelet-Közép-Európa legnagyobb bíróságán elnehezül a bírói munka, és romlik az ítélkezés hatékonysága és időszerűsége – mondta Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke egy hétfői háttérbeszélgetésen.

A törvényszék elnöke kiemelte: 2022. január 1-jén 2450-en dolgoztak a törvényszéken, idén szeptember 30-án pedig 2256-an. A bírók létszáma egy százalékkal csökkent, de a bírák munkáját segítő igazságügyi alkalmazottaknál 9,3 százalékos volt a csökkenés.

A legnagyobb arányban a bírák elsődleges segítőinek, a határozatokat írásba foglaló és a jegyzőkönyvvezetésben segítő írnokoknak a száma csökkent, 11 százalékkal 1148-ról 1016-ra.

Tatár-Kis Péter hozzátette: szeretnék fenntartani a bíróságot jellemző minőségi és mennyiségi mutatókat és tovább csökkenteni a két éven túli ügyek számát, de tovább már nem csökkenthető a dolgozók száma a mutatók romlása nélkül. Kihasználják a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, és belső átcsoportosításokkal, túlmunka engedélyezésével eleget tesznek feladataiknak, de egyre nehezebb a méltatlanul alacsony bér miatt távozók helyére új dolgozókat felvenni – mondta.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom