A Fudani Egyetem budapesti megtelepedése növeli a kínai befolyást Európában

HírKlikk 2021. január 13. 19:15 2021. jan. 13. 19:15

Kína növeli befolyását Európában, miután három év múlva megkezdi működését a Fudani Egyetem budapesti kara. Ez lesz a sanghaji tanintézmény első kampusza az EU-n belül, mivel Orbán Viktor szorosabb kapcsolatokra törekszik az ázsiai nagyhatalommal. Ám a kínaiak terjeszkedését már évek óta aggályok kísérik a földrész középső és keleti részén, legyen szó befektetésekről vagy tudományos együttműködésről – írja a brit The Times.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) kemény ideológiai ellenőrzés alatt tartja az oktatást, ezért kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban is, vajon mi a magyarországi vállalkozás célja, amint az sem egyértelmű, mit szolgál az európai egyetemeken létesített több mint 100 Konficiusz-tanszék. 

Kovács Zoltán azzal igyekezett megnyugtatni a The Times tudósítóját, hogy a Fudani Egyetem emeli a magyar képzés színvonalát, egyben serkenti a kínai beruházásokat és esélyt kínál arra, hogy az ország regionális tudásközponttá váljék. 

Ám Peking hiába igyekszik puha eszközökkel kiterjeszteni befolyását, a világban idáig csak két hasonló kampusz kezdte meg működését: az egyik Oxfordshire grófságban, a másik Malajziában. 

Orbán magára haragította az európai szövetségeseket, amikor támogatta Kína terjeszkedését a Dél-Kínai-tengeren, illetve lehetőséget adott, hogy a Huawei építse ki az 5G-hálózatot Magyarországon. A Fudan-ügyben kötött szerződés pedig azért is nyugtalanságot keltett, mert Orbán Viktor ellen felmerült a vád, hogy nacionalista és konzervatív fazont kíván adni a hazai oktatásnak. 

Ide sorolandó a CEU elüldözése is, aminek része volt, hogy a Soros elleni kampány segített a szélsőjobbnak abban, hogy az üzletembert gyűlöletes figurának állítsa be a világban. Ugyanakkor a kormány ellen felmerült az antiszemitizmus vádja is. A Közép-Európai Egyetem elnök-rektora attól tart, hogy a Fudani Egyetem betelepülésével még inkább beszűkül a tanszabadság Magyarországon. Hiszen egy olyan egypártrendszer intézményéről van szó, amely kézben tartja a tudományt, immár a világ leginkább tekintélyelvű rezsimjével szövetségben – mondta Michael Ignatieff.

Forrás: Hírklikk