A Garda zenekar második videóklipje is nemzetközi fesztiválgyőztes lett

Veress Katka 2024. augusztus 19. 13:58 2024. aug. 19. 13:58

A Garda zenekar azzal robbant be a köztudatba, hogy tizenhárom nemzetközi filmfesztiválról hozta el az első díjat debütáló videóklipjével, amelyben hozzá mert nyúlni a háború témájához. Második kisfilmjüknél ugyancsak maradtak a valóság nyers ábrázolásánál, azonban ezúttal a családon belüli erőszak szörnyűségeit mutatták be. A „Rám többé nem emelsz kezet!” című alkotás ezúttal a Parai Musical International Awards fődíját hozta el, továbbá döntős a seattle-i Spectra Fix Filmfesztiválon is, amelynek küldetése, hogy a világ összes szegletéből megkeresse a tehetségeket. A csapat a tajvani CHIAY-i fesztiválon is esélyes a fődíjra.

Kemény vállalást tett a Garda szinte alakulásának percében. Az együttes a csillogás helyett olyan közéleti szerepet vállalt, amely a zene, az ének és a film eszközeivel hívja fel a figyelmet a körülöttünk lévő nyers valóságra. Ilyen volt az első klip, amelyben a háború elől menekülő anya és lánya történetébe pillanthattunk be – számítógépes trükkök segítsége nélkül valódi robbanást is előidézve -–, és ilyen a legfrissebb alkotásuk is, amely a Magyarországon hihetetlen erővel felszínre kerülő családon belüli erőszakot ábrázolja.

A „Rám többé nem emelsz kezet!” című alkotással a csapat szinte belehasít a levegőbe. A klip nézése közben ahogy halljuk a családfő üvöltését, durva káromkodását, jóformán a bőrünkön érezzük a nadrágszíj csattanását.

Látjuk a megalázást, látjuk a saját testével védelmező gyermeket, látjuk a magzatpózba gömbölyödő asszonyt, aki várja, hogy vége legyen.

„A művészetnek az is a feladata, hogy rezonáljon a világ történéseire, úgy meséljen el történeteket, hogy eljusson a befogadókhoz”

– mondta korábban az együttes kreatív producere. Wirth Zoltán hozzátette, szeretnék megmutatni az embereknek, hogyan lehet realisztikusan beszélni a társadalmat érintő problémákról.

Klacsán Gábor rendező ugyancsak nagy feladat elé állította Garda Zsuzsa énekesnőt, hiszen a háborúból való menekülés és a forgatáson valóban felrobbanó törmelék után ebben a videóban bizony ismét szükség volt az énekesnő lélekjelenlétére, mivel a brutális verés jeleneteiben most sem használtak dublőrt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom