A grúz kormánypárt szerint Grúzia még nincs készen az uniós csatlakozásra

HírKlikk 2024. április 21. 09:05 2024. ápr. 21. 09:05

Grúzia tavaly decemberben megkapta az európai uniós tagjelölti státuszt, azonban az országot kormányzó Grúz Álom párt főtitkára szerint még nagyon messze vannak a belépés lehetőségétől.

Irakli Garibasvili, volt grúz miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy Grúzia nem áll készen az uniós tagságra. Azt mondta, az unióban jelenleg nincsen konszenzus új országok felvételével kapcsolatban, mert a szervezet nem áll készen a bővítésre. Ehhez időre van szükség, a reformok kimenetele pedig sok tényezőn múlik – írja a 444 a Politico cikkére hivatkozva.

Garibasvili a hangos nemzetközi kritikát kiváltó ügynöktörvényről is beszélt. Azt mondta, ha holnap beléphetnének az unióba, akkor könnyedén visszavonhatnák, felülvizsgálhatnák vagy átalakíthatnák a jogszabályt. Az ügynöktörvény előírná, hogy a külföldről pénzt elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat, különben pénzbírsággal kell számolniuk. A Grúz Álom április elején közölte, hogy 13 hónappal azután, hogy a tiltakozások miatt a terv elvetésére kényszerült, újra be fogja nyújtani a törvényt.

Grúzia uniós csatlakozásának egyik legnagyobb támogatója Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök a júliusban induló magyar EU-elnökség egyik prioritásának is a bővítést nevezte meg. 

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom