A hájfejű Bayer nyelve Orbán seggében

Németh Péter 2020. július 28. 14:39 2020. júl. 28. 14:39

Esküszöm, eszembe se jutna ilyen mondatot leírni, vagy kimondani! Az ihletet maga Bayer Zsolt adta a Sajtóklub című műsorában. A téma az Index volt, természetesen abban a felfogásban, ahogy a jobboldali sajtóban illik beszélni egy bajba jutott, nem hozzájuk tartozó médiáról. Hogy nekik nem tetszik a tüntetés, nem tetszik a Momentum, gyenge, rosszul szerkesztett – mondjuk, ki a’ la Néző László – szar újságnak tartják az Indexet, amely persze nem szűnt meg, ugyanúgy létezik, mint a CEU, szívük joga. Mint ahogy azzal sem érdemes vitatkozni, hogy Bencsik – és az összes szereplő szerint – kizárólag a baloldal érdeke, netán, magáé a főszerkesztőé, Dull Szabolcsé, hogy megszüntessék a portált; ha egyszer ők így akarják látni, ám legyen. Soha, semmilyen körülmények között nem lesznek hajlandóak egy. az ő szellemiségüktől eltérő újságot elfogadni, megdicsérni pláne nem.

Bayernek azonban a legdöntőbb érve Gulyás Balázs küllemére vonatkozott; kövér hájfejűnek nevezte, aki majd a beszéde végén – a tüntetésen szólalt fel a Magyar Hang munkatársa – legurul a Várból. Értem én, hogy muszáj volt Orbán nevében visszavágnia; Gulyás kövérkés, kicsi embernek titulálta a miniszterelnököt, aki már hosszabb ideje térdepel a mi nyakunkon, ahogy az amerikai rendőr térdepelt George Floydén. A metafora számomra teljesen érthető, az orbáni minősítéssel én sem értek egyet. Nagyon nem szeretek senkit a külseje alapján minősíteni, és bár egyetértek azokkal, akik azt mondják, a kormányfő az utóbbi időben eléggé elhanyagolta a külsejét; mind az öltözködését, mind a külső megjelenését, mind pedig korábban sportos alkatát, ezek azonban egy cseppet sem határozzák meg a tevékenységét.

Nekem Orbán mondataival, cselekedeteivel van bajom, azok alapján lehet és érdemes megítélni őt. A Sajtóklub szereplői azonban másként gondolkodnak, nekik a gúny a fegyverük, az olyan mondatok, miszerint a hájfejű Gulyásnak ki sem látszik a nyelve Orbán seggéből. Mellesleg ez a Gulyás alig talán két hónapja szolgált munícióval a jobboldali sajtó számára, amikor Niedermüller Péter nem túl szerencsés kijelentését – fehér, hetero, keresztény – emelte a közbeszéd élére, és amiből máig tartó politikát épített a jobboldal, többek között ennek a Sajtóklubnak a szereplői is.

De azért ennél a nyelv dolognál álljunk meg egy pillanatra. Bayer szerint Gulyás, meg az Index is így működik; ez utóbbi például Fekete Győr András és a Momentum seggét nyalta ki, ezért is sietett a Momentum az Index-tüntetést megszervezni. Abba most nem mennék bele, hogy Bayer mikor, kinek a seggét nyalta ki, annak érdekében, hogy kényelmes élete legyen, azt se firtatnám különösebben, hogy vajon mikortól lett kurzuslovag, éppen csak arra hívnám fel a figyelmét, hogy érdemes lenne seggnyalás és seggnyalás között különbséget tennie. Ha ugyanis valaki a hatalom hű kiszolgálója, nota bene a megélhetését is a hatalmon lévőknek köszönheti, az nehezen hasonítható ahhoz – ha így is lenne –, aki az ellenzékkel szimpatizál.

Azt – vélem én – még Bayer sem feltételezi, hogy Dullt, vagy az Indexet a Momentum szponzorálta, noha furcsa utalások az Index bevételeire elhangzottak az adásban. Valami tésztagyárról, vagy miről esett szó, magam sem értettem, csak a lényegét: ott bizonyosan csalások folynak. Ráadásul a főszerkesztő üzleti titkokat szivárogtatott ki, csakis ez a kirúgásának  az oka, ami – Néző László szerint – teljesen érthető; náluk a Médiaworksnál egy perc múlva kipenderítették volna ilyenekért. Amit különben készséggel elhiszek; még, hogy egy kormány által fenntartott sajtóvállalattól üzleti titkok kerüljenek ki, biztosan főbenjáró bűnnek számítana. Végül is, hogyan lehetne lehetséges, hogy bármit megtudjunk, mit csinálnak a mi pénzünkkel, kinek milyen nyelvcsapásokat írnak elő, és azt, hogy azt a nyelvet hova dugják be.

Végezetül: ha Bayernek eszébe jutna válaszolni, gyorsan ideírom: sajnos rajtam is van pár kiló felesleg.