A harmadik legtöbb szja-felajánlást Iványi Gábor egyháza kapta – már ha a NAV nem veszi el tőlük

NVZS 2024. szeptember 16. 14:00 2024. szept. 16. 14:00

Minél erősebben szorongatja a regnáló hatalom Iványi Gáborékat, annál nagyobb szimpátia övezi őket, ami abban is megnyilvánul, hogy évről-évre többen és többet nekik adják az szja 1 százalékát. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek az idén már több mint egymilliárd forintot irányítottak így át az adózók, s ezzel már a harmadik a rangsorban a vallási közösségek között. Az Oltalom Karitatív Egyesült is túllépte már a százmilliós határt, s a tavalyi 16. után az idén már az emberek által a 12. leginkább méltányolt civil szervezet lett. Kétséges azonban, hogy megkapják-e majd ezeket az összegeket, hiszen a NAV inkasszálja a számláikat. Eközben már attól is megfosztják őket, ami járna, szeptembertől teljesen megvonták tőlük a csökkentett normatívát, még a működő iskolájuktól is.

A napokban tette fel honlapjára a Nemzeti Adóhivatal az szja idei egy százalékáról rendelkező felajánlások összesítését. Ebből az derül ki, hogy tavalyhoz képest is tovább növekedett az Iványi Gábor által fémjelzett MET és Oltalom számára az emberek által utaltatott összeg. Holott ekkor még „csak” a sajnos a regnáló hatalom részéről már szokásosnak nevezhető vegzatúra közepette voltak kénytelenek folytatni az oktatási, szociális és karitatív tevékenységüket, amelyek fenntartásához pusztán néhány önkormányzattól – például a fővárositól vagy a budaörsitől – kaptak segítséget, s persze a civilektől. Az szja egy százalékáról való rendelkezés ideje óta tovább durvult a hatalom, s ma már azt a kevéske – jogilag nekik járó – állami normatívát sem kapják meg, sőt, a NAV inkasszálta a számláikat, elvéve tőlük még a fejlesztésre elnyert pályázati pénzeket is. S akkor még nem említettük két budapesti és egy szegedi oktatási intézménykomplexumuk törlését, bezáratását, adósságra hivatkozva.

Ilyen körülmények között százszorosan jól jön minden fillér Iványi Gáboréknak, akik jelenleg kizárólag civilektől és néhány vállalattól származó – pénz- és természetbeni – adományokból tudnak valahogyan még fennmaradni. Ha majd egyszer egyáltalán megkapják ezeket a felajánlásokat a NAV-tól, mivelhogy a NAV tudatta: az idén szeptember 30-ig utalja majd a 2024. május 20-ig érvényesen felajánlott egy százalékokat  az érintetteknek. Ha a jogosultnak a kiutaláskor köztartozása van, akkor azt a NAV a felajánlott adóösszegből visszatartja, és a fennmaradó összeget utalja ki – olvasható a honlapjukon

Pedig két jogcímen mintegy 1,3 milliárd forintot kaphatnának. 

A MET vallás közösségként az idén nem egészen 1,05 milliárd forinthoz juthat, s ezzel beelőzte immár nem csak a krisnásokat, hanem az Evangélikus Egyházat is. Ugyan a TOP-5-ös listán szereplő összes vallási közösség növelni tudta a szja-ból számukra felajánlott összegeket (amiben komoly szerepet játszhatott az infláció is), a MET az inflációt duplán meghaladó mértékben, több mint 45 százalékkal kapott többet, mint egy éve.

Forrás: NAV

Érdekességként kiszámoltuk, hogy a vallási közösségeknek 1 744 794 adózó 5,3 százaléka jelölte meg a MET-et kedvezményezettnek, így az utaltatott teljes összegnek – 16 049 140 575 forintnak – a 6,5 százalékát nekik szánták az adózók. 

S még egy érdekes adalék: 2010-ben – mielőtt elvették az egyházi státuszukat – mindösszesen 7 506 478 forinthoz jutott ezen az úton a MET, miközben a Magyar Katolikus Egyház már akkor is kétmilliárd felett – 2 850 747 448  forintot – kapott az adózóktól az szja egy százalékos felajánlások keretében. 

Ami a civil szervezeteket, és az Oltalom „népszerűségét” illeti: összesen csaknem 30 ezer szervezetnek utaltattak az idén az adózók összesen 17 292 750 656 forintot, ezen belül az Oltalomnak nem egészen 108 milliót, amivel a 12. helyen végeztek. Nem egészen tízezer ember választotta Iványi Gábor egyesületét. 

Forrás: NAV

Ahogy egyébként a MET-nek, úgy az Oltalomnak is évről-évre nagyobb összeget szánnak az adózók. Az szja egy százalékos rendszerének bevezetése, 2012 óta majdnem megtízszereződött a nekik szánt összeg.

Forrás: NAV



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom