A hazudós Orbán

Föld S. Péter 2021. május 25. 18:15 2021. máj. 25. 18:15

Orbán Viktor, miután megérkezett Brüsszelbe, az uniós országok vezetőinek csúcstalálkozójára, bejelentkezett a Facebookon, hogy szeretett népe elsőként értesüljön arról, miről tanácskoznak a belga fővárosban az unió tagállamainak vezetői. A járványhelyzetről, a migrációról, valamint Orbán szerint a legfontosabból, a klímaegyezményről, amelynek költségeit a magyar miniszterelnök szerint nem az embereknek, hanem a nagy multicégeknek kellene megfizetniük. Orbán a legfontosabb napirendi pontról nem beszélt: arról, hogy az uniós országok határozott válaszlépésben egyeztek meg Fehéroroszország ellen, amiért a magyar kormányfővel igen szívélyes és baráti viszonyt ápoló belorusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka parancsára vasárnap leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság repülőgépét, amelyen egy Fehéroroszországból elmenekült ellenzéki újságíró utazott.

Orbán Viktor elfelejtette közölni a magyar lakossággal, hogy elsősorban erről tárgyalnak az uniós csúcstalálkozón. Ez lett ugyanis a fő napirendi pont, mert Európában példátlan eset, amikor egy állam maga követ el terrorizmust. Mint ismeretes – már aki számára, mert a kormány sajtója igen szűkszavúan bánt az ezzel kapcsolatos információkkal – a Fehéroroszárszágból elmenekült Raman Prataszevics újságíró Athénból Vilniusba utazott volna egy konferenciára, amikor a fehérorosz légtérben a gépet hamis bombariadóra hivatkozva, a fehérorosz légvédelem leszállásra kényszerítette, és az újságírót őrizetbe vette. A nem mindennapi eset kiverte a biztosítékot a máskor lassan és körülményesen mozduló Európai Bizottságnál, s Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már másnap közölte a szigorú szankciókat: megtiltják a fehérorosz járatok berepülését az Európai Unió légterébe, s az unió országai sem indítanak repülőjáratokat Fehéroroszországba, vagy azon keresztül. Ezen kívül, „a Fehéroroszország támogatására szánt uniós beruházási és gazdasági csomag teljes összegét mindaddig befagyasztják, amíg az ország nem indul el a demokrácia útján”. Az uniós országok közleményét a magyar kormány is aláírta, ám ennek tényét, valamint a közlemény szövegét idehaza nem verték nagydobra. Az atv.hu-nak sikerült kicsikarnia a külügyminisztériumból egy rövid, ám velősnek nem mondható választ, amely szó szerint a következő: „Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.”

Ezt volt képes kiizzadni magából Orbán Viktor kormányának minisztériuma. Ezt volt képe közölni a magyar kormánynak a magyar emberekkel, ahelyett, hogy elhatárolta volna magát Aljakszandr Lukasenkától és diktatórikus módszereitől, kifejezve egyúttal felháborodását és megvetését. Amit odalöktek a lakosságnak az annyi, hogy „Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott uniós nyilatkozathoz”. Hogy mi ez a közös nyilatkozat, azt a magyar kormány nem tartotta szükségesnek közölni a magyar emberekkel. Még kiderült volna a számukra, hogy Aljakszandr Lukasenka nem is olyan nagyszerű ember, amint azt az Orbán Viktorral közös, mosolygós fotók sugallják.