A Heim Pál Gyermekkórháznál is katonai sátrat építettek

HírKlikk 2020. március 26. 21:00 2020. márc. 26. 21:00

A koronavírus-járvány elleni védekezés keretében, a budapesti Heim Pál Gyermekkórháznál is katonai sátrat építettek csütörtökön, a kórházba érkező gyermekek előszűréséhez.

Bognár Zsolt, a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet sürgősségi betegellátó osztályának főorvosa a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: március 21-ével, kórházukat nevezték ki  a fertőzésgyanús, és igazoltan koronavírusos gyermekek ellátásának a közép-magyarországi régióban felelős intézményének. Ennek keretében, az elmúlt napokban kialakítottak egy önálló Covid-pozitív osztályt, amelynek intenzív részlege is van.

Annak érdekében, hogy a sürgősséggel érkező betegeket elkülöníthessék azoktól, akik koronavírus-gyanús háttérrel érkeznek, segítséget kértek a Magyar Honvédségtől. Ennek nyomán, egy előszűrő sátrat állítottak fel az intézmény udvarán. A sátorban elvégzik a szükséges elővizsgálatokat, hogy eldöntsék: az érkezők potenciálisan fertőzöttek-e.

Kérdésre válaszolva, elmondta, igazolt koronavírusos gyermek nincs az intézményben, de gyanús eseteket vizsgálnak.

Kopcsó István, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke azt hangsúlyozta: járványügyi szituációban a Magyar Honvédség hármas szerepkört lát el. Először is, minden körülmények között képeseknek kell lenniük alapfeladatuk ellátására, a haza védelmére. Ehhez fitt katonákra van szükség, meg kell őrizni katonáik egészségét, hogy a harckészültség biztosítható legyen – tette hozzá.

A második feladat a főerők támogatása, jelen pillanatban a rendvédelmi és egészségügyi szervek támogatása. Harmadik feladatuk pedig – rendelkezésre álló kapacitásaik függvényében – teljesíteni a hozzájuk érkező kéréseket. A Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója azzal a kéréssel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez, hogy a gyermekek előszűrésére biztosítson katonai sátrat. Ezt teljesítették: a katonák 1-1,5 óra alatt felállították az előszűrő sátrat.

Muzsay Ildikó, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ operatív csoportvezetője azt hangsúlyozta: katonanőként, édesanyaként és leendő nagymamaként számára kifejezetten öröm, hogy segíthetnek a Heim Pál Gyermekkórház dolgozóinak. Nagy örömmel osztják meg tapasztalataikat, hogy minél nagyobb biztonságban tudják a gyermekeket és az édesanyákat – tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk