A hét grafikonja: a kormány beismerte, hogy elkerülhetetlen a nyugdíjkorrekció

NVZS 2023. augusztus 27. 14:10 2023. aug. 27. 14:10

Immár a nyugdíjasok teljes bizonyossággal számolhatnak azzal, hogy novemberben visszamenőleges nyugdíjkiigazítást kapnak, azaz, amellett, hogy abban a hónapban már emelt összeget utalnak számukra, egy összegben megkapják a visszamenőleges korrekciót is. Egy 200 ezer forintos ellátásban részesülő így legalább 72 ezer forint pluszhoz kell jusson az eddigi nyugdíján felül. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit fesztiválon elhangzott beszédében ugyanis levezette, hogy milyen havi inflációs ütemmel számol az idei év hátralévő részében a kormány. Ez alapján 17-18 százalékos lesz az éves infláció, miközben a nyugdíjemelés csak 15 százalék volt az idén. Már csak ez alapján is minimum 2-3 százalékos nyugdíjemelés járna, de miután a nyugdíjas infláció az idén rendre jóval magasabb, mint az általános, nem lehet kizárt egy 4 százalékos korrekció sem.

„Az éves átlagos infláció idén a kormány mostani várakozása szerint 17,5-17,7 százalék között lehet” – számolta ki a Portfolió annak alapján, amit Nagy Márton prognosztizált a tihanyi Tranzit fesztiválon elhangzott beszédében. A gazdaságfejlesztési miniszter konkrét inflációs számokat is közölt a következő hónapokra. Ezek szerint a fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz. 

Az éves infláció – a kormány prognózisával – tehát a következőképpen alakulhat.

Forrás: KSH, Nagy Márton

Mindez azt jelenti, hogy immár elkerülhetetlenné válik a novemberi nyugdíjkorrekció, hiszen az idén eddig csak 15 százalékos emelést kaptak az érintettek, miközben a törvény azt írja elő, hogy meg kell őrizni az ellátások reálértékét. Ráadásul, ha a nyugdíjas infláció (legalább egy százalékponttal) magasabb, mint az általános infláció, akkor azt kell figyelembe venni a korrekciónál. Nos, az idén egyelőre legalábbis ez a helyzet: eddig nem volt olyan hónap, amikor ez ne így lett volna: januárban 1,7; februárban 1,9;, márciusban 1,5; áprilisban 1,3., májusban 1,4, júniusban 1,1; júliusban pedig 1,1 százalékponttal haladta azt meg. H a kormány korrektül jár el, akkor a novemberi korrekciónak inkább 4 százalékosnak kellene lennie.

Forrás: Nyugdíjguru

(Megjegyzés: ahogy a Portfolió felhívta rá a figyelmet, Farkas András nyugdíjszakértő elemzése szerint az emelést mindig a megelőző évi decemberi nyugdíj összegéhez képest kell számolni, így 2022-ben (amikor a törvényből következően, két évközi emelés is elkerülhetetlenné vált) az emelés a következőképpen alakult: 5 + 3,9 + 4,5 = 13,4 százalékkal nőttek.)

Akárhogyan is, korrekt lesz vagy sem, novemberben mindenképpen pluszpénznek kell érkeznie a nyugdíjasok kasszájába. S hogy mekkora összegre számíthatnak? Vegyünk alapul egy három százalékos korrekciót, s (az egyszerűség kedvéért) egy 200 ezer forintos nyugdíjat (ami elmarad a KSH által számolt 209 901 forintos átlagnyugdíjtól, de meghaladja 185.995 forintos mediánnyugdíjat). Nos, ennek alapján könnyű kiszámolni, hogy egy három százalékos emelés 6 ezer forintos emelést jelent, azaz a novemberi nyugdíj már 206 ezer forint lesz. De ennél sokkal többet kap majd az érintett, ugyanis jár neki visszamenőleg, az első tíz hónapra ez az emelés, azaz 60 ezer forint, sőt, egy további havi plusz is, mivel a törvény szerint a 13. havi nyugdíjat is korrigálni kell ilyen esetben. Ez tehát azt jelenti, hogy egy 200 ezer forintos ellátásban részesülő személy, novemberben az emelt nyugdíjon felül kap még 66 ezer forintot is.  

Ám ha a kormány korrekt lesz, akkor négy százalékos lesz az az emelés, ami annyit jelent, hogy 208 ezerre nő a havi ellátás, és 88 ezer forint visszamenőleges utalás lesz. Majd meglátjuk...