A hét grafikonja: a világ tizedik leggyorsabb inflációját nyögi Magyarország

NVZS 2022. november 14. 07:20 2022. nov. 14. 07:20

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleménye szerint a napokban bevezetett tojás- és burgonya-árstop eredményeként 0,1-0,2 százalékkal lehet alacsonyabb az infláció üteme, mint lenne nélküle. Már az is kétséges, hogy igaza van a kormányzati propagandának, de még ha így is lenne, ez nem sokat fog segíteni azon, hogy a világ egyik legdurvább élelmiszer-inflációját továbbra is éppen mi, magyarok nyögjük.

A héten újabb propagandalépést tett az Orbán-kormány: rögzítette két élelmiszeripari termék, a tojás és a burgonya árát, azzal a szöveggel, hogy ez hozzájárul az (élelmiszer)infláció mérséklődéséhez. Ezzel azonban a szakértők és a piaci szereplők hada vitatkozik (az ott elvesztett pénzt a kiskereskedő másutt beszedi a vásárlótól, azaz az árak emelkedési üteme ettől önmagában nem fog lassulni). Így azt is mondják, hogy még egy darabig velünk marad az elképesztően magas – kimondani is nehéz, hivatalosan 40 százalék körüli  – élelmiszerinfláció. 

Ami – hiába hivatkoznak Orbánék rá – NEM háborús infláció. Ha ugyanis az lenne, akkor a világ más – ilyen vagy olyan módon érintett – országait is hasonló drágulás sújtaná. De nem így van. Ahogy azt az alábbi – számunkra, magyarok számára szörnyűségesen kinéző – grafikon feketén-fehéren mutatja. Ami arról tanúskodik, hogy Magyarországon mérték októberben a világon a 10. legdurvább élelmiszer-inflációt. Még azt az Ukrajnát is alulteljesítjük, ahol a legdurvább háború dúl immár tizedik hónapja. Csak szólunk: a sokat szidott szankciókat fenntartó Európai Unióban nem egészen 16 százalékos volt a nevesített hónapban az élelmiszerek fogyasztói árának drágulási üteme.

Forrás: Trading Economics
(Megj.: van, ahol még szeptemberi az adat)

Utóirat gyanánt: még a hivatalos 40 százalékosnál is durvább élelmiszer-inflációt jeleznek a vásárlói kosár-jellegű felmérések. Ilyet mi magunk is rendre lehozunk, e szerint októberben 56 százalékkal drágultak az élelmiszerek idehaza. Szinte hajszálra olyan dinamikával, mint amilyet a G7 vásárlói kosár-felmérése is kimutatott. És ezzel már Ghánát is megelőznénk. Szép, új világunk...