A hét grafikonja (is) – többen vállaltak gyereket a családbarát kormány színre lépése előtt

NVZS 2024. április 1. 07:00 2024. ápr. 1. 07:00

Miközben a kormány, élén Orbán Viktorral előszeretettel dicsekszik azzal, milyen családbarát intézkedésekkel segíti a szülések számának áhított emelkedését, s itt-ott el is ejtenek ezt látszólag alátámasztó adatokat, a rideg valóság mégiscsak más. A helyzet ugyanis az, hogy – miként a csütörtökön megjelent KSH-gyorsjelentésben láthattuk – tovább csökkent az élve születések száma Magyarországon. Nem is akármilyen mértékben: az első két hónapban 11 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint 2023 első két havában. Ha a hosszú idősort nézzük, akkor is gyatra a Fidesz-éra alatti adat.

„154 ezerrel több gyermek született meg a magyar családpolitikai fordulatnak köszönhetően, mint született volna e nélkül... Ez nemcsak siker. Több annál. Ez öröm” – állította nem is olyan régen, konkrétan tavaly szeptemberben Orbán Viktor, a Budapesten megrendezett V. Demográfiai Csúcson. Igaz, ezzel azt is elismerte, hogy össze kell állítani a magyar családpolitika 2.0 programját. Nem tudjuk, hogyan minősítené most, fél évvel később azt, hogy folyamatosan csökkenőben van a születések száma Magyarországon, ami jogosan nevezhető a Fidesz családpolitikájának legalább részbeni kudarcának. 

A Központi Statisztikai Hivatal a magunk mögött hagyott héten közzétett gyorstájékoztatója szerint ugyanis februárban tovább folytatódott az élve születettek számának a csökkenése: 6197 gyermek született. Ez 2023 februárjához képest 5,7 százalékos visszaesést jelent, ám a helyzet még ennél is rosszabb, ugyanis  a szökőnaphatástól tisztított februári születésszám 9,0 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához képest. 

Ezzel a február minden idők második legalacsonyabb születésszámát hozta – írta a Portfolio. A gazdasági-pénzügyi szakportál az adat kapcsán rámutatott arra is, hogy a romló demográfiai folyamatokhoz nem csak a szülőképes korú nők számának a csökkenése, hanem a gyerekvállalási kedv visszaesése is hozzájárul.

Forrás KSH

Az év első két hónapjában összesen 11 százalékos volt a mérséklődés. 2023. március és 2024. február között, azaz 12 hónap alatt pedig összesen 83 928 gyermek született, 5962-vel, vagyis – a szökőnaphatást is figyelembe véve – 6,9 százalékkal kevesebb a megelőző 12 havinál.

Mindez akkor, amikor a 2010-ben hatalomra került, s azóta kétharmaddal kormányzó, magát családbarát kormányzatnak kikiáltó Orbán-rendszer képviselőitől mást sem hallunk, mint azt, hogy milyen fantasztikus eredményeket érnek el ezen a téren. Nos, megnéztük, vajon a számok alátámasztják-e ezt a melldöngetést.

Forrás: KSH

Mint látható, abban az évben, amikor nyolc év szocialista, szabaddemokrata kormányzása után Orbán Viktor átvette a kormányrudat az élve születések száma 90 335 volt – tavaly ez a szám 85 200-ra esett vissza. A 14 éve tartó Orbán-érában ezidáig egyszer sem sikerült elérni a 2009-es adatot (96 442), a legközelebb hozzá 2021-ben jártunk, amikor az élve születések száma 93 039 volt. Persze a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok nem költötték az adófizetők tíz és százmilliárdjait arra, hogy propagandakampányokkal terjesszék az igét saját nagyságukról, de valahogy a magyarok gyerekvállalási kedve mégiscsak élénkebb volt, mint most.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom