A hét grafikonja(i): zsugorodó GDP, mélybe zuhant export – ennyire fájnak a szankciók Oroszországnak

NVZS 2022. szeptember 24. 07:35 2022. szept. 24. 07:35

Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője a két kormánypárt közös frakcióülésének szünetében tartott balatonalmádi sajtótájékoztatón – az MTI tudósítása szerint – arról beszélt, hogy „Oroszország, amelyet szankcionálni akartak Brüsszelből, sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb”. Kocsis Máténak legyen mondva. Merthogy ez csak akkor lenne igaz, ha a gazdaság zsugorodása, a külkereskedelem bezuhanása és az infláció meglódulása jelentené a gazdagodást.

A magyar kormány – Putyin fogadatlan/vagy talán inkább fogadott prókátoraként – ezerrel nyomja a propagandát, miszerint az Ukrajna ellen háborút indító Moszkvával szemben az Európai Unió (és általában is a világ jobbik fele) által bevezetett gazdasági szankciók nem is Oroszországnak ártanak igazán, inkább nekünk, magyaroknak és az EU-nak (no meg a világnak). Erre rendre azt citálják, hogy a világpiacon megugrottak az energiahordozók árai, ami miatt az oroszoknak megnőttek az ebből származó bevételei.

Arról azonban „elfelejtenek” említést tenni, hogy vannak még más mutatók is, amelyek pont az ellenkezőjét bizonyítják annak, amit Orbánnal az élen a kormány és emberei (no meg nyomukban a kormányhű média) a közvéleménybe akarnak sulykolni. Több mutatót lehetne felhozni, de mi csak három grafikont mutatunk.

Az egyik a gazdasági növekedést és annak kilátását mutatja: 

Forrás: Világbank, EU
(megj.: a 2021-es becslés, a 2022-es előrejelzés)

És idézünk egy szakértőt is, mégpedig egy olyat, akiről nem lehet azt állítani, hogy csúsztatna. Oleg Vjugin, közgazdász professzor – aki korábban volt pénzügyminiszter-helyettes, s vezető tisztséget töltött be az orosz jegybankban, illetve tőzsdeelnökként is dolgozott – a Reutersnak a minap nyilatkozva arról beszélt, hogy az év elején még úgy nézett ki: az orosz gazdaság az idén öt-hat százalékos növekedést ér el, de jöttek a szankciók, amelyek évekre letérítették erről a pályáról. Hozzátette egyébként: ezt tetézi, hogy hosszabb távon sem lesz jobb a helyzet, sőt, mivel a büntetőintézkedések miatt Oroszország nem fér hozzá a legfejlettebb technikákhoz, a jövőben technikailag fejletlen, „másodosztályú” termékek előállítására lesz csak képes.

Kocsis Máté arról is beszélt a sajtótájékoztatóján, hogy Oroszország a szankciók bevezetése óta eltelt időben 158 milliárd euró bevételre tett szert az energiahordozó-exportból. Nos, ettől még drámai az orosz export és import (dollárban mért) alakulása: 

Forrás: Világbank, EU
(megj.: a 2021-es becslés, a 2022-es előrejelzés)

No meg fájnak a szankciók azért is, mert az árak ott is az egekbe szálltak:

Forrás: Világbank, EU
(megj.: a 2021-es becslés, a 2022-es előrejelzés