A héten kiderül, mennyivel drágult az életünk

HírKlikk 2022. július 4. 04:45 2022. júl. 4. 04:45

A héten jelenik meg a júniusi inflációs adat és a májusi ipari termelésről szóló első becslés számos más statisztikai adat mellett, a Pénzügyminisztérium pedig közli a június végi államháztartási egyenleget.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi ipari termelésről szóló első becslését, valamint a kiskereskedelem májusi forgalmának adatát.

Az ipari termelés volumene áprilisban 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH éves összehasonlításban, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás már harmadik hónapja számottevően, áprilisban 7,1 százalékkal csökkent. Az év első négy hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához mérve.

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban a nyers adat szerint 15,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,3 százalékkal emelkedett az értékesítés. Január-áprilisban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 11,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Csütörtökön a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmáról és a külkereskedelmi termékforgalom májusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken áprilisban eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 28 százalékkal csökkent. A belföldi vendégéjszakák száma csaknem öt és félszeresére, a külföldi vendégek által eltöltötteké közel kilenc és félszeresére emelkedett 2021 áprilisához viszonyítva. Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt, az év első négy hónapjában több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki.

A külkereskedelmi egyenleg áprilisban 526 millió euró deficittel zárt, 860 millió euróval romlott tavaly áprilishoz képest. Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 12,6, az importé 22,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. Változatlan áron számolva, áprilisban a kivitel volumene 1,7 százalékkal kisebb, a behozatalé 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Az év első négy hónapjában az export 13,9, az import 27,3 százalékkal múlta felül a múlt év azonos időszakit, az importtöbblet 1,592 milliárd euró lett 4,511 milliárd euróval romlott a tavalyi 2,919 milliárd euró aktívumhoz mérve.

Pénteken jelenik meg a júniusi inflációs adat. Májusban 10,7 százalékos éves fogyasztói áremelkedést mért a KSH, az előző hónaphoz képest pedig 1,7 százalékkal nőttek az árak. Éves összevetésben leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. A maginfláció májusban havi szinten 2,2 százalék, éves szinten pedig 12,2 százalék volt.

A Pénzügyminisztérium ugyancsak pénteken adja ki gyorstájékoztatóját az államháztartás június végi egyenlegéről. Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269,0 milliárd forintnak. Ezzel az öthavi deficit 2737,0 milliárd forintra nőtt, és a 3152,7 milliárdra tervezett egész évi összeg 86,8 százalékát érte el. Május végéig a központi költségvetés 2879,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet értek el.

Forrás: MTI