A héten sok minden kiderül a magyar gazdaságról

HírKlikk 2024. szeptember 2. 04:45 2024. szept. 2. 04:45

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ipari, valamint kül- és kiskereskedelmi adatokat közöl a héten, továbbá ismerteti a második negyedéves GDP második becslését.

Hétfőn a külkereskedelmi termékforgalom júniusi alakulásának második becslését teszik közzé. Az első becslés alapján az export euróban számított értéke 10, az importé 7,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 472 millió euróval romlott.

Az előző hónaphoz viszonyítva, a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,9, az importoldalon 1,3 százalékkal nőtt. Júniusban a kivitel értéke 12,2 milliárd eurót (4802 milliárd forintot), a behozatalé 11,1 milliárd eurót (4370 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,1 milliárd euró (432 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 10, az importé 7,8 százalékkal csökkent.

A második negyedéves GDP második becslése kedden jelenik meg. Az első becslés szerint Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi termékforgalom júliusi első becslése mellett csütörtökön közlik a kiskereskedelem júliusi adatait. Júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 1,7, naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2024. január-júniusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Pénteken az ipari termelés júliusi adatait közlik. Júniusban az ipari termelés volumene 8,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2023 júniusában. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal nagyobb volt a 2024. májusinál.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom