A hétvégén újabb állami vagyonelemek kerültek ingyenesen egyházi kézbe

Harkai Péter 2021. március 1. 09:04 2021. márc. 1. 09:04

Miközben a Freeszfe Egyesületet ízekre szedte a jobboldali sajtó, mert nyílt és financiális pályázaton elnyert egy ingatlant, most mélyen hallgat, amikor Orbán a közösből juttat bő tucatnyi ingatlant az egyházaknak – ingyen.

Szemben a 2018-as 150 milliárdos állami áldással, 2019-ben bő 30 milliárdot tervezett a kormány egyházi támogatásként, bár az év végén sikerült némileg kibélelni a perselyeket: mintegy 515 millió forint jutott öt katolikus szervezetnek, 4 milliárd 912 millió forint kilenc református fejlesztésre és 80 millió forint egyetlen evangélikus célra.

Az mfor.hu adatai szerint a tavalyi járványhelyzet kihatott a bőkezűen forintosítható hitéletre is, de azért még nem uralkodott el az anorexia az egyházfők körében. A kormány májusban, amikor némileg enyhítettek a járványhelyzet okozta megszorításon, 1,16 milliárd forint egyszeri jelleggel történő átcsoportosítását rendeltek el azonnali hatállyal. Történt mindez azt követően, hogy márciusban már megtámogatta 2,7 milliárd forinttal az egyházi épített örökség védelmét a kormány a rendkívüli tartalékból és a Bethlen Gábor Alapítvány már alanyi jogon rendelkezhetett 7,2 milliárddal.

Egy hétvégi kormányhatározatban újabb, indoklás híján nehezen értelmezhető adományozásról olvashatunk a közvagyon – ezek szerint – feneketlen kamrájából.

A Magyar Közlönyben közölt részletes adatok szerint: a Miskolci Egyházmegye kilenc vidéki ingatlannal lett gazdagabb szombattól. A Magyar Református Egyház Diakóniai Irodája eggyel több, tíz debreceni ingatlant érdemelt ki Isten áldásával, ám piaci ellentételezés nélkül.

Mindezt azzal indokolta a miniszterelnök, hogy az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről szóló törvény szerinti jogkörében eljárva úgy dönt, hogy „az állami vagyonba tartozó, a fenntartóváltozással érintett engedélyes feladatellátásához szükséges ingatlanok, ingó vagyon és vagyoni értékű jog ingyenesen, könyv szerinti nyilvántartási értéken a mellékletben meghatározott egyházi fenntartók tulajdonába kerülnek.”

Mint ismert, a volt Színház- és Filmművészeti Egyetemről távozó oktatók és a velük további kapcsolatot igénylő hallgatók számára a Várkonyi Zoltán Alapítvány és a Freeszfe Egyesület nyílt pályázaton elnyerte a VII. kerületi önkormányzat által a Damjanich utcai iskolaépületre kiírt pályázatot. Ennek részeként hosszabb távra vállalták a jelentős havi bérleti díjat is tehát szó sem volt kirívó kedvezményről, nemhogy ingyen ebédről. Amint a bérleti megállapodás napvilágra került, azonnal élesre töltött a kormánysajtó és olyan össztüzet zúdítottak rájuk, mintha több száz zeneiskolást hagynának kint állni az esős utcán, mert gonoszok. A következmények ismertek, gyakorlatilag napok alatt felmondták a szerződést, mivel – Eszterházy nyomán, immár szabadon – nem kívántak egy bizonyos szint felett egy bizonyos szint alá menni.    

Ezzel együtt a Freeszfe Egyesület s a diákok minden eddig megismert művészi tehetségük ellenére, nyomába sem érnek például a Magyar Református Egyház Diakóniai Irodáját vezető Beszterczey András diplomáciai érzékének. Nagyjából az erzsébetvárosi pályázat beadásával egy időben, január közepén nyilatkozott egy kormánynapilapnak az irodavezető. Akkor még bizonyára fogalma sem volt, hogy a rá bízott szervezetnek pályáznia sem kell és biankóra kapnak tíz debreceni ingatlant, de már akkor fantáziadúsan válaszolta meg, hogy miért szükséges az anyagi stabilitás. Ez „azért fontos, hogy minél többet tudjunk visszatenni, másoknak támasza lenni, hogy az épületeink korszerűek, jól felszereltek legyenek, munkatársaink elismertsége jobb legyen az átlagnál.”

Az irodának még arra is futotta – tette hozzá –, hogy 300-500 millió forint közti összegben költsenek a járvány elleni védekezésre saját költségvetésükön felül. Hogy ez honnan került elő, azt nem tudtuk meg az interjúból.     

A Miskolci Egyházmegyét sem kerülte el a gondoskodó figyelem az elmúlt években. Fél tucat óvodai, lelkigyakorlatos ház építése, illetve felújítása, a fenntartásukban működő gyermekotthonok, általános iskolák felújítása, kollégiumi épületek fejlesztése, bővítése, az egyházmegyei épületek energetikai felújítása, több templom megépítése is szerepel az elnyert pályázati terveik között. De a részletekre is ügyeltek a pályázati projekttervekben.  A kevés közösségi játékkal rendelkező lakásotthonok fejlesztése okán „a projekt részeként lakásotthononként egy-egy, összesen kilenc  többfunkciós játékasztalt is vásároltak és egy jó hangulatú, házi csocsóbajnokságot szerveztek meg, amelyet lakásotthonokként közös pizzázás zárt le.”

A Miskolci Egyházmegye most kilenc „állami vagyonelem ingyenes egyházi tulajdonba adásával” is gazdagodott. A Freeszfe Egyesület – bár szintén oktatási és edukációs motivációval tervezi jövőbeni működését – még keresi a tetőt a feje fölé.