"A Himaláját is Orbán Viktor építette"

Lovász Péter 2019. szeptember 12. 15:22 2019. szept. 12. 15:22

Élénk, tartalmas vita látszik kibontakozni a magyar gazdasági modell alkotó apostola, Matolcsy György, és avatott kivitelezője, Varga Mihály között a közeljövő kilátásairól. Tisztára olyan a helyzet, mintha arról csevegnének, hogy melyikük építette a Himaláját. Vége az aranykornak - mondta Varga Mihály. Dehogy van vége az aranykornak! Még csak most kezdődik! Uraim! Javaslom, ne vitázzanak! Önök is tudják, hogy a Himaláját Orbán Viktor építette.

Az 57. Közgazdász Vándorgyűlésen elhangzottak, valamint a Növekedés.hu szakcikkeiben megjelent miniszteri és jegybankelnöki gondolatok kissé kaotikusnak ígérik a közeljövő gazdaságpolitikáját. A teendőkről egymással szöges ellentétben álló véleményeket rögzíthetett az érdeklődő szakmai közvélemény.

Varga Mihály szerint vége az aranykornak, spórolni kell, vagyis szigorúbb fiskális politikára és árfolyamellenőrzésre van szükség, ámbár a németországi bajok hatása Magyarországon nem lesz érezhető.

Matolcsy szerint éppen ellenkezőleg, a nemzet másra vágyik, a kormány mást akar! A versenyképességet és a konjunktúrát élénkítő, és a ma éppen gyengélkedő ágazatokat is erősítő támogatási politika vezet az aranykor meghosszabbításához, habár az valószínű, hogy a német visszaesés hatása Magyarországon is érezhető lesz. A magyar modell működik! (Ha te is tudnád, amit én tudok, nem beszélnél hülyeségeket!)

Erre mondják a pesti kávéházakban a gonosz kajánok: Jó, mi?! Matolcsy - Varga meccs a manézsban! Na, majd ha a porondmester int a varázspálcájával. Megmásszuk mi a K2-t is, meg a Mount Everestet is. Mindent lehet, csak akarni kell! Tudjuk, mert mondta.

Bizony, ez igaz. Csak macerás lesz kicsit, ha a két fő sherpa ellentétes irányokba navigál. A nagymenőknek talán még jól is esik majd a mászás, de nekünk, többieknek felkopik az állunk.