A holokausztot túlélő zsidók leszármazottja segít most megmenteni a világot

HírKlikk 2021. január 23. 11:50 2021. jan. 23. 11:50

Egy hihetetlen történetről írt egy amerikai blog. Albert Bourla, a Pfizer gyógyszergyár vezérigazgatója egy szefárd zsidó, aki Thesszalonikiből származik. Abból a görögországi városból, amelynek zsidó lakóit csaknem teljesen kiirtották a második világháború alatt.

A Bourla család történelme Thesszalonikiben öt évszázadra nyúlik vissza, Albert Bourla pedig minden évben felkeresi a még a városban élő rokonait. Ő maga New York lakója. 

60 ezer zsidó élt a görögországi Thesszalonikiben, amikor kitört a második világháború. Egy élő és tevékeny zsidó közösség. A szaloniki kikötőben a kikötői munkások legtöbbje zsidó volt. Így aztán a szaloniki tengeri kikötő szombatonként zárva tartott. A városban sok híres rabbi is élt.

Ez volt az a nagyszerű közösség, amit aztán a náci terror brutálisan megsemmisített. Hitler lerohanta Görögországot, hogy biztosítsa a hadserege déli szárnyát, mielőtt beindítja a Barbarossa hadműveletet, az offenzívát a Szovjetunió ellen.

A 60 ezer szaloniki zsidóból 50 ezret igen rövid idő alatt kivégeztek Birkenauban. Alig néhányan élték túl. A túlélők között volt a Bourla család is.

A háború után 1961-ben a Bourla családnak fia született, akit Israel-Abrahamnak neveztek el (polgári nevén Albert).

Albert miután felnőtt, állatorvosnak tanult az egyetemen. A diplomamunkáját a reproduktív biotechnológia témájából írta a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem állatorvosi szakán. 34 éves korában költözött az USA-ba. Egy Miriam nevű zsidó nőt vett feleségül és született két gyermekük.

Az Egyesült Államokban Bourla bekapcsolódott a gyógyszeripar munkájába. Gyorsan fejlődött és hamarosan a Pfizer gyógyszergyár csapatához csatlakozott, majd ő lett a főnöke az egész világra kiterjedő oltóanyag kutatásnak. Innen gyors út vezetett a Pfizer vezérigazgatói székéig, amit 2019-ben foglalhatott el.

Egy egész éven át Bourla vezette a cég kísérleteit, hogy hatalmas erőfeszítéssel megtalálják a koronavírus elleni oltószert.

Azt a vakcinát, amely emberéletek millióit fogja megvédeni az egész világon, tehát egy zsidó férfi vezetésével kísérletezték ki. Egy holokauszt túlélő gyermekének a vezetésével, aki Thesszalonikiből érkezett.

Az ő vezetésével kifejlesztett vakcina eljut majd Németországba is, ahol már sokezer ember vesztette életét a Covid miatt és ez a vakcina meg fogja védeni a németországi emberek életét is.

És azért volt Izrael az első ország, amely megkapta a vakcinát, mert ezzel Albert Bourla a nagyszüleire emlékezett.

A hihetetlen történet azzal zárul, hogy a Pfizer vezetői, köztük Albert Bourla vezérigazgató, nem helyezik előre magukat a listán, hogy hamar megkapják a vakcinát. Bourla azt mondta a CNBC televíziónak, hogy „59 éves vagyok, egészséges, nem a frontvonalban dolgozom, tehát nem ajánlott az én esetemben, hogy már most beoltsanak.”

(Az amerikai blogbejegyzés itt olvasható, természetesen angolul.)