A HÖOK immár egyértelműen kiállt az SZFE mellett, Palkovics fellépését sürgetik

HírKlikk 2020. október 26. 18:18 2020. okt. 26. 18:18

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ma délutáni sajtótájékoztatóján megerősítették a sztrájk folytatását és a HÖOK sajtófőnöke személyesen jelentette be: kiállnak az SZFE mellett és a fenntartó ITM-et vezető Palkovics miniszter egyeztetési szándékát várják.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviseletében kijelentette, hogy a Magyar Rektori Konferencia egyeztetésein az SZFE többször is elmondta: a kuratórium, illetve a felügyelőbizottság kibővítése, még ha olyan személyekkel is történne, akiket eredetileg az egyetem kért, önmagában még nem jelentene intézményi garanciákat a számukra. Budai szerint, egyértelmű volt – az egyeztetések ellenére –, hogy amíg a diákok nem kapnak megfelelő garanciát kéréseik teljesítésének megerősítésére, addig nem ülnek le tárgyalni az egyetem sorsáról a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriummal – ellentétben a fenntartójukként elismert minisztériummal.

Budai Marcell megerősítette, hogy a HÖOK közgyűlése a modellváltásról két héttel ezelőtt, egy közös nyilatkozatot fogadott el amelyben változatlanul arra kérik a minisztériumot, hogy lépjen be a tárgyalási folyamatba, üljön le tárgyalni az SZFE vezetésével, mert látható, hogy a kuratórium és az új egyetemi vezetés erre nem képes, jelentette ki az országos diákképviselet vezetőségi tagja, sőt – tette hozzá –, csak rontottak a helyzeten. Mindebben, azaz a konstruktív tárgyalásokban a HÖOK továbbra is kész segítséget nyújtani.

A HÖOK tegnap megjelent közleményében az alábbi, a teljes tagság által elfogadott állásfoglalást tették:

„A HÖOK Közgyűlésének 263 igen – 0 nem – 0 tartózkodással elfogadott állásfoglalása alapján szükségesnek látjuk, hogy

1. A kuratóriumok az egyetem integratív részeként, ne mindenható uraként működjenek! Legyen törvényben garantálva az alapítványi egyetemek számára is, hogy a szenátusok az intézmények működésének aktív alakítói lehessenek! A kuratóriumok ne módosíthassák az SZMSZ-t a szenátus nélkül!

2. A magyar felsőoktatás működése továbbra is az ITM felelőssége, a struktúraváltással kapcsolatban felmerült rendszerszintű hibákat a minisztériumnak kell orvosolnia! Az SZFE élére kinevezett új vezetés önállóan nem lesz képes a helyzet rendezésére, és nem élvezi az egyetem polgárainak bizalmát. Az ITM üljön le tárgyalni az SZFE HÖK vezetésével, melynek kezdeményezésében a HÖOK továbbra is kész szerepet vállalni.

3.Hallgatók nélkül nincs egyetem! Törvényben szükséges garantálni a hallgatók jogait az egyetemi döntéshozás fórumain az alapítványi struktúrában is! 

Döntések egyetértés nélkül, irányítás empátia nélkül, egyetem hallgatók nélkül – NEM OKÉ!”

Forrás: Hírklikk