A járvány bebizonyította, mennyire halálos a populizmus

HírKlikk 2021. április 28. 18:25 2021. ápr. 28. 18:25

Egy éve még úgy tűnt, hogy a populisták vezetése alatt álló országok különösen jól teljesítenek a járvány elleni harcban, mostanra azonban egyértelműen kiderült: minél tovább húzódik a járvány, annál világosabban látszik, hogy a kormányzás minőségének igenis van jelentősége. A populisták vezette országokban különösen sok a fertőzött, valamint a halálos áldozat, és a gazdasági kár.

Erről publikált cikket az éppen százéves amerikai Council on Foreign Relations intézet honlapján Jascha Mounk ismert német-amerikai politológus. A legsúlyosabb helyzet a Jair Bolsonaro kormányozta Brazíliában alakult ki, napi több ezer ember hal meg, a kórházak túlterheltek, de hasonlóan áll Mexikó is, ahol Andres Manuel Lopez Obrador ugyancsak felelőtlenül kezelte a helyzetet, és ahol a túlterhelt kórházak elküldik a betegeket, akiket könnyen meg lehetne gyógyítani, ha hozzájutnának az orvosi ellátáshoz. 

A populisták által a padlóra vitt nagy országok egyike India, ahol Narendra Modi a miniszterelnök. A lakosság jelentős része nem jut tesztekhez, de még így is naponta százezrek bizonyulnak pozitívnak, a fertőzések száma egyetlen hónap alatt az ötszörösére nőtt, és a kormánynak még mindig nincs koherens terv arra, hogy mit kellene tenni.

Bolívia, Ecuador és a Fülöp-szigetek is a legsúlyosabb helyzetben lévő országok között van, miközben az Egyesült Államokban  – Donald Trump távozása és Joe Biden hivatalba lépése nyomán – látható, hogy mit tud tenni a helyzet javítására egy kompetens kormány, még akkor is, ha a járvány késői szakaszában kerül hatalomra. 

Mindezt a legsúlyosabb félelmeink tragikus megerősítésének kell tekintenünk nekünk, akiket elrettent, ahogyan az elmúlt évtizedben felemelkedőben van a populizmus. Kiderült ugyanis: a népek jóléte szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a politikusok törődnek-e az állampolgáraikkal, hisznek-e a tudományban, és korlátozzák-e őket a fékek és ellensúlyok, amikor kisodródnak az útról. „A populizmus még halálosabbnak bizonyult, mint amit el tudtunk képzelni, azelőtt, hogy a járvány végigsöpört a világon” –- írta Mounk.

 
Forrás: Hírklikk