A Kúria megsemmisítette a Magyar Rádió egykori épületeire elrendelt változtatási tilalmat

HírKlikk 2024. április 26. 15:45 2024. ápr. 26. 15:45

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint a Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat jogellenesen rendelt el a Magyar Rádió épületeire változtatási tilalmat. Aki ezt javasolta, az a Fidesz kerületi polgármesterjelöltje, Sára Botond.

A kormány a Piliscsabáról Budapestre költöztetett Pázmány Péter Katolikus Egyetem számára kívánja átépíttetni az épületeket, de a kerületi önkormányzat, amellyel nem is egyeztettek, ezeket védelem alá helyezte, majd változtatási tilalmat rendelt el, annak ellenére, hogy a kormány a beruházást kiemeltté nyilvánítva elvonta az önkormányzat jogait – írja a hvg.hu.

Mindezt az a Fővárosi Kormányhivatal kifogásolta, amelynek élére a 2019-es választások után a kormány a VIII. kerület korábbi polgármesterét, Sára Botondot állította, ezzel jogilag utódja felügyelőjévé tette őt. Most pedig az azóta főispánná átnevezett főhivatalnok lesz a kormánypárt polgármesterjelöltje,

Miután a kerületi önkormányzat elutasította a kormányhivatal véleményét, a hivatal a Kúria Önkormányzati Tanácsához fordult. A Kúria tanácsa pedig most a kormányhivatalnak adott igazat, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint valóban nem rendelhet el a helyi önkormányzat változtatási tilalmat egyes épületekre.

Ugyan a Pázmány Campus ügyében zajlik a társadalmi egyeztetés az önkormányzat, a józsefvárosiak, civil szervezetek és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) között, Lázár János miniszter már korábban elmondta, hogy a projekt márpedig meg fog valósulni. Egy áprilisi lakossági fórumon helyi civilek és lakók kifejezték, hogy nem akarják a Palotanegyedben látni a beruházást. Lázár április elején a Facebook-oldalára azt írta, mindenképp megépítik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát.

Forrás: hvg.hu