A járvány elleni védekezés az állam kötelessége!

HírKlikk 2020. április 15. 08:57 2020. ápr. 15. 08:57

A magyar Alaptörvény szerint, a szűrések és a járvány elleni védekezés az állam feladata és kötelessége, de a magyar kormány két-három hetes késésben van minden egyes intézkedését illetően – mondta Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke Ungár Péter LMP-s képviselővel közös sajtótájékoztatóján, kedden.

Ungár Péter azt fűzte hozzá: annak ellenére, hogy állami feladat a tesztelés, több önkormányzat saját forrásából tesztelt a bentlakásos idősotthonokban.

Ungár kiemelte: „nagyon szomorú dolog” a politikai sárdobálás az idősotthonok ügyében. „Legalább azt mondjuk ki, hogy nem Orbán Viktor, és nem Karácsony Gergely okozta ezt a problémát”, hanem a vírus. Kérte a politikai jobboldalt: ha már ennyire fontosnak gondolja – helyesen – a nemzeti egységet a védekezésben, ne használja a főpolgármesterrel szembeni támadásra a fertőzésnek leginkább kitett idősek ügyét.

Korózs és Ungár sajtótájékoztatójukat az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülése után tartották, ahol kiderült: „a járvány kellős közepén” a bizottság nem hajlandó tárgyalni sem arról az MSZP-s országgyűlési határozati javaslatról, amely segített volna a koronavírus-járvány leküzdésében résztvevő egészségügyi és szociális dolgozóknak és a családoknak, sem arról, hogyan használják föl a járvány leküzdésére küldött európai uniós forrásokat, sem arról, hogy a magánegészségügyi szolgáltatókat a kormány hogyan kívánja bevonni a járvány elleni küzdelembe.

Ezeket a kérdéseket a bizottság fideszes többsége annak ellenére vette le az ülés napirendjéről, hogy a Parlament házbizottsága két hete úgy foglalt állást: minden, a járvány leküzdésével kapcsolatos napirendi pontot meg kell tárgyalnia az illetékes bizottságnak a beterjesztő frakció kérésére.

A fideszesek „csendben hallgattak” Korózs kérdésére, hogy „adjanak valamilyen épeszű magyarázatot arra, miért ezeket a napirendi pontokat veszik le” – számolt be a képviselő, hozzátéve: még arról sem voltak hajlandók egyeztetni, miben tudnának az ellenzéki politikusok segíteni a kormánynak.

Kiemelte: az egészségügyi és a szociális dolgozók, de a családok jelentős része is nagyon nehéz helyzetbe került, hogy a kormány egy háromnapos munkaszüneti hétvégén jelentette be, hogy a kórházi ágyak 60 százalékát üresen kell tartani, és ennek érdekében, záros határidőn belül (április 15-ig) lépni kell.

Korózs után Ungár is hangsúlyozta: „érthetetlen és megmagyarázhatatlan”, hogy a „0-24 órás küzdelmet folytató” szociális dolgozók nem kapnak – az egészségügyiekhez hasonlóan – 500 000 forint egyszeri juttatást, az meg egyenesen „nevetséges”, hogy még az ingyen utazás lehetőségét sem kapták meg.

Azt mondta: ez nem jelentene olyan hatalmas összeget a költségvetésben, hogy ne lehetne megadni.

Felhívta a figyelmet arra a „végtelen cinikus időzítéssel”, húsvét előtt beadott fideszes indítványra, hogy a kulturális dolgozók kikerülnek a közalkalmazotti státusz alól, aminek véleményezésére az érintetteknek gyakorlatilag nem adtak időt.

Kiemelte: ez teljesen kiszolgáltatott helyzetbe fogja hozni az államnak dolgozó magyar állampolgárokat, ezért meg kell küzdeni azért, hogy megmaradjon a közalkalmazotti bértábla, illetve jogviszony.

Forrás: Hírklikk