„A járvány ideje alatt a Fidesz mindent ellop, ami még mozdítható"

Kardos Ernő 2020. április 9. 09:52 2020. ápr. 9. 09:52

„Fizessenek a Mészárosok is! – írta a Facebookon Szél Bernadett. A független képviselő a héten a parlament elé terjesztette az úgynevezett Mészáros-adót, amelyet a jövőben a közbeszerzések legnagyobb győzteseire vetnénk ki. Ha a tervezetet elfogadnák, az összességében több száz milliárd forintos bevételt jelentene, amiből lehetne segélyeket, álláskereső támogatást adni, illetve lenne elég pénz az egészségügyre is. Az ötletet Botka László felvetésének továbbgondolásából alakította ki Szél Bernadett, illetve Hadházy Ákos független képviselő, Szabó Szabolcs a Párbeszéd képviselője és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A részletekről Szél Bernadett adott interjút a Hírklikknek.

– Beterjesztette a Mészáros-adóról szóló törvénytervezetet, amelynek célja az lenne, hogy az elmúlt tíz év nyertesei adózzanak. Gondolja, hogy van erre esély?

A járványhelyzet miatt, a magyar kormány szolidaritásra szólított fel mindenkit. Ezért gondoltuk úgy, hogy ebbe a körbe a nemzeti tőkésosztály képviselői is beletartoznak, hisz az elmúlt tíz évben ezermilliárdos jövedelmeket söpörtek be. Azt gondolom, hogy ha a nemzet bajban van, akkor az a legtermészetesebb, hogy a legnagyobb hasznot húzóknak kötelességük segíteni a rászorultakon. 

Valahogy úgy, ahogy az amerikai, az olasz, vagy a német nagytőke is segít. Ezekben az országokban csak úgy röpködnek a dollár-milliárdokról szóló felajánlások, Bill Gates, Soros György, Armani, vagy épp az Agnelli, miközben a forint-milliárdosok néma csendben vannak. Ezért nyújtottuk be a nemzeti tőkésosztály megadóztatásáról szóló törvényt.

– A beterjesztett törvény nyilván a bizottság elé kerül majd. Elképzelhető, hogy a Fidesz támogatja?

– Ha a kormány komolyan gondolja, hogy ma nemzeti szolidaritásra van szükség, akkor el kell fogadnia az előterjesztést, hiszen a járvány idején a magyar egészségügynek szüksége van pénzre a gyógyításhoz. Amennyiben a Fidesz képviselői a bizottságban elutasítják a javaslatot, akkor valójában a saját meghirdetett elveik ellen szavaznak.

– Kiszámolták, hogy mennyi pénz folyna be az államkasszába, ha sikerülne elfogadtatni a nemzeti tőkésosztályt megadóztató törvényt?

Egyes számítások szerint, száz milliárd körüli összeg. Ne felejtse el, hogy csak Mészáros Lőrinc önmagában is dollármilliárdos, s rajta kívül sok oligarcha eshetne a törvény hatálya alá.
Egyébként a tervezettel az is volt a célunk, hogy a magyar nép megértse, hogy a Fidesz és emberei által külföldre menekített ezermilliárdok törvényesen visszaszerezhetők az ország számára. Ha ez megtörténne, akkor a járvány miatt megélhetés nélkül maradt emberek kaphatnának segélyeket, végre megemelhetnék a családi pótlék összegét, vagy a jelenlegi háromról kilenc hónapra meghosszabbíthatnák az álláskeresési járulékokat. Vagyis az a pénz, ami ma a Fidesz oligarcháinak nyújt biztonságot, az a jövőben az ország biztonságát szolgálhatná!

– Gulyás Gergely valóban a szolidaritásról beszélt, ennek jegyében veszik el – sok más mellett – a pártok támogatásának a felét. Ön ma, minden párton kívülről, hogyan látja ezt?

Azt gondolom, hogy Orbán Viktor a járványt felhasználva tör teljhatalomra, s jól jön neki, ha a nemcsak az Állami Számvevőszék segítségével tizedeli meg az ellenzéki pártok költségvetését, hanem erőből einstandolja a pénzüket. Jól tudjuk ugyanis, hogy a Fidesz nem csak az állam által biztosított költségvetésből él, tehát azok a források nekik nem is hiányoznak. Viszont az ellenzék kasszáját kiszárítják, a pártokat ilyen módon is megpróbálják ellehetetleníteni. Ami pedig a törvényjavaslatunkat illeti, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ha az ország egészségének Mészáros Lőrinc, és a nemzeti tőkésosztály megadóztatása az ára, akkor azt támogatja-e a Fidesz, vagy sem. 

– Egyébként nem hivatalosan, vagy informálisan volt valamilyen reakció a parlamentben, amikor a törvényjavaslatot benyújtották?

Nézze, nem csak politikai, hanem a járvány miatt fizikai távolság is van közöttünk, egyelőre semmilyen reakciót nem kaptunk. Ha csak az nem számít annak, hogy felszólítottak: tiszteljük Mészáros Lőrincet. Ma a parlamentben ugyanis a Belgrád-Budapest vasútvonal vitája volt – amelynek egy részét szemérmetlenül titkosítani is akarják – és a kormánypárti képviselők azt mondták, hogy nekünk illene tisztelni Mészáros Lőrincet! Jobb lenne, ha egy ilyen volumenű beruházást nem idegen (szívű) cégek nyernének el, hanem azt magyar kivitelező készíthetné. 

– És önök mit szóltak?

Nézze, ezek mind túlárazott projektek, a Belgrád-Budapest vasútvonal 400 milliárd forintról indult, most 600 milliárdról beszélnek, s az egész kivitelezés Mészáros képbe kerülésével párhuzamosan drágult meg. Ezért gondoljuk úgy, hogy nem tisztelet kell ide, hanem adó.

– Említette, hogy Botka László kezdeményezését vitte tovább, és csatlakozott a parlamenten kívüli ellenzék. De hogyan reagált a parlamenti ellenzék?

Remélem, valamilyen formában mindenki támogatni fogja a kezdeményezésünket. Aligha van véleménykülönbség abban, hogy Orbán oligarchiáinak pénze nagyon hiányzik a gazdaságból. Illetve arra igen nagy szüksége van most a magyar társadalomnak. Nem tűrhetjük már tovább, hogy lehetetlen körülmények között gyógyítsanak a magyar egészségügyben. Először is, nem tesztelik a betegeket, a kórházi szobákban az egészségeseket alig tudják elkülöníteni a haldoklótól. Mindez azért van, mert az Orbán kormány ámokfutásának az egészségügy és az oktatás a legnagyobb vesztese. Továbbá a hiányzó szociális hálóra költendő pénz is ott van Mészáros Lőrinc zsebében. Ezért kell ezt a réteget megadóztatni. 

– Ráadásul, ha jól értem, a válságkezelés a továbbiakban Mészáros gázszerelőt segíti.

Ş Ahelyett, hogy háromról kilenc hónapra emelnék az álláskereső támogatást, akkor a legtöbb ma munkanélküli megmenekülhetne. Borsodban – ahová már a vírus előtt megérkezett az éhezés – hiába igyekeznek munkát találni, mert nincs. Közben pedig Mészáros és társai a turisztikai támogatásból 600 milliárdhoz jutnak. Ez borzasztó igazságtalanság! 

– Visszatérve a Belgrád-Budapest vasútvonal tervéhez, miért akarja a kormány ezt a projektet titkosítani?

Nézze, a nyilvánosság előtt nehéz megindokolni, hogy egy kilométer vasútvonal miért kerül négymilliárd forintba. El akarják titkolni, hogy mennyit lopnak el az építkezésre szánt pénzből. 
A parlamentben ugyanis szétválasztották a teendőket. A járványügyeket a kormány teljhatalommal intézi, eközben a parlament fideszes többsége mindent ellop, ami még mozdítható. Félnek, hogy a válság mély lesz, s kiesnek a hatalomból, ezért visznek mindent.  Bár most az ünnep előtti nagyhét van, a képviselőházban a KDNP ma is álszent módon lop, ahelyett, hogy a húsvéti ünnepre készülődne. Közben letérdelnek a Kínai Kommunista Pártnak. Ráadásul a beterjesztett salátatörvényben fideszes alapítványok és egyházak újabb épületeket kapnak, tehát a parlamentben a járvány alatt is folyamatosan zajlik a szabadrablás.